Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

“Ik wil niet meer geld hebben dan écht nodig”

Sociaal ondernemer Runa Khan over rijkdom

Sociaal ondernemer Runa Khan over rijkdom

Schathemeltjerijk worden: het is iets waar iedereen wel eens over nadenkt. Maar hoe word je het? En wanneer ben je het? We vroegen aan mensen over de hele wereld wat rijkdom voor ze betekent. Onder wie een sociaal ondernemer uit Bangladesh.

De Bengaalse sociaal ondernemer Runa Khan richtte de stichting Friendship op, waarmee ze mensen onder andere van gezondheidszorg, educatie, voedsel en drinkwater voorziet.

“Mijn hele jeugd lang heb ik geen armoede gezien. En dat terwijl ik in een van de armste landen ter wereld geboren ben: Bangladesh. Ik groeide op in een rijk gezin. We maakten ons nooit zorgen over geld. Wij kinderen volgden de beste opleidingen en hadden zelfs bedienden.

Tekst loopt door onder video

Pas toen ik met mijn man over de rivieren van ons land ging varen, zag ik voor het eerst armoede. Natuurlijk, ik wíst wel dat er mensen waren die soms een week lang nauwelijks iets te eten kregen. Maar dan ineens oog in oog staan met een familie die in permanente honger leeft, dat was toch iets heel anders.”

Drijvend ziekenhuis

Op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in en ontvang een bericht zodra er een nieuw artikel verschijnt


“Ik kon het niet verdragen. Ik voelde me verantwoordelijk iets te doen, al was het maar iets kleins. En toen, toen begon ik gewoon.

Ik richtte de organisatie Friendship op en het eerste dat we deden was een drijvend ziekenhuis bouwen dat langs de arme dorpen aan de rivier kan varen. De mensen die daar wonen hebben vaak zelf de tijd of de middelen niet om naar het ziekenhuis in de stad af te reizen.”

Drijfzand

“Inmiddels heeft de organisatie ook scholen opgericht en ondersteunt zij waterprojecten zoals schoon drinkwater en watermanagement in verband met de vele overstromingen in Bangladesh. Ze leren mensen hoe ze daarmee om kunnen gaan.

We helpen zo’n tweehonderdvijftigduizend mensen per maand. De armoede waarin zij leven is als een soort drijfzand. Zonder hulp komen ze daar niet uit. Wij proberen ze vaste grond onder hun voeten te geven, zodat ze daarna zelf verder kunnen.

Geld is daarvoor heel belangrijk. Ik zie het als een gereedschap waarmee je uiteindelijk rijk kunt worden. En met rijk bedoel ik dan: verrijkt. Doordat je je talenten hebt kunnen ontplooien en je ambities hebt kunnen waarmaken.

Rijkdom is de vrijheid om te kunnen doen wat jij belangrijk vindt. Of dat nou het knopen van een prachtig tapijt, rijst verbouwen of zakendoen is.”

“Ik ontmoet dagelijks arme mensen die wel degelijk in rijkdom leven”

Runa Khan

Wie is rijker?

“Ik ontmoet dagelijks arme mensen die weldegelijk in rijkdom leven. Ze stralen een enorme waardigheid uit, en trotseren vol moed en vertrouwen de moeilijkheden die ze tegenkomen.

Het weinige dat ze hebben, delen ze zonder aarzelen. Wat hen rijkt maakt is hun karakter. Want wie is er nou rijker, degene die zijn laatste stuk brood weggeeft of degene die geld doneert dat hij niet eens zal missen?”

Rijk mens

“In die zin voel ik mezelf vaak armer dan de mensen die ik help. Ik wéét dat ik makkelijk praten heb. Voor mensen met veel geld, zoals ik, ligt karakterbederf op de loer. Hebberigheid, gierigheid en verwendheid. Je schouders ophalen over de ongelijkheid in de wereld. Privileges als iets normaals beschouwen.

Daarom wil ik niet méér geld hebben dan ik écht nodig heb. Zolang het genoeg is om mijn organisatie draaiende te houden en voor mijn zoontje van acht te zorgen. Hij vroeg me laatst: ‘Mam, waarom worden we geboren?’ Ik moest er even over nadenken. Uiteindelijk antwoorde ik dat we hier zijn om het beste dat we in ons hebben aan de wereld te geven. Wie dat elke dag doet is een rijk mens.”

Hoe word je schathemeltjerijk?
We vroegen het de mensen die het zijn.

Zoals Runa Khan. Maar we vroegen het ook een ondernemer, boer en iemand die leefde zonder geld. Bekijk hun persoonlijke inzichten, en zie dat rijkdom gaat over meer dan geld alleen.

Wat vind je van "“Ik wil niet meer geld hebben dan écht nodig”"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 9 reacties

wilbrand rakhorst 4 jaar geleden

Aanbidding van geld is de wortel van alle kwaad zei Jezus Christus.

Ren 4 jaar geleden

Ik heb voldoende nodig om niet gestrest te raken

Johanness… 4 jaar geleden

Ik zou liever niet meer geld willen hebben dan écht nodig maar dan zou ik ook graag zien dat het geld dat ik besteed en verdien ook in beheerste hoeveelheid op zijn bestemmingen terechtkomt.
Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen.

Johanness… 4 jaar geleden

Ik zou liever niet meer geld willen hebben dan écht nodig maar dan zou ik ook graag zien dat het geld dat ik besteed en verdien ook in beheerste hoeveelheid op zijn bestemmingen terechtkomt.

Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen.

Hans Meijlof 4 jaar geleden

Daar ben ik het helemaal mee eens. Als iedereen zo zou denken, dan hadden we de hemel op aarde. Helaas zijn het de banken, verzekeraars en overige graaiers, die de aarde voor velen tot een hel maken.

Greetje van Gelder-Jans 4 jaar geleden

Dat zeggen alleen mensen ,die geld genoeg hebben. Als je dat niet hebt ,zou je graag een keertje zwemmen in het geld en je kinderen en kleinkinderen er blij mee maken.

amina meliani 4 jaar geleden

‘Delen is leven’

Marjan Booy 4 jaar geleden

Dan heb je geld in plaats van dat het jou heeft. Verder denk ik dat we waarschijnlijk die hoeveelheid ook hebben, al lijkt het anders. Onze perceptie van wat is en van wat we denken nodig te hebben; het gat daartussen: dat kan heel interessant zijn.

Reactie op Marjan Booy
Arianne Bakker 4 jaar geleden

Mooi jouw eerste zin, Marjan.. Zo denk ik er ook precies over!


+ Toon alle 9 reacties