Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

“Zonder Vegabond was ik ook veganist geworden”

Vegabond, geen hippie-yoga-tent, wel plantaardige camembert

Vegabond, geen hippie-yoga-tent, wel plantaardige camembert

Van achter de vitrine bij Vegabond lachen groene boontjes, zoete aardappels en een quiche met opgeklopte tofu de hongerige bezoeker toe. Babet Zevenbergen koos voor een veganistische eetwinkel vlak voordat het een trend werd. “Iedereen zei: dat gaat nooit werken.”

“Toen ik mijn eerste zaak opende, had ik geen idee waar ik aan begon. Ik heb letterlijk gegoogled ‘hoe begin ik een winkel?’. Het leek me leuk om iets te creëren – op mijn manier, zonder baas. Ik ben altijd een beetje rebels geweest, daarom ben ik criminologie gaan studeren. Het leek me interessant om te bestuderen waarom mensen zich niet aan de regels houden. Maar na wat onbevredigend werk, een reis naar India en een tijdje in de WW dacht ik: ik begin voor mezelf.”

“Ik hield altijd al van koken en had het idee dat veganistisch een trend ging worden. Maar iedereen zei: je bent gek, dat gaat nooit werken. Mijn businesscoach die kaasboer is geweest, raadde het me absoluut af. En ik heb het ook maar niet meteen aan mijn moeder verteld.”

Project C.V.
Vegabond

Babet Zevenbergen opende in 2014 haar eerste filiaal van Vegabond, aan de Amsterdamse Leliegracht. Ze verkoopt er veganistische producten, van camembert tot edelgist, en je kunt er lunchen. Daar kwamen in 2018 een productiekeuken en catering bij en sinds dit jaar is er een tweede locatie in de De Clercqstraat, waar je ook verse veganistische maaltijden kunt eten of afhalen. Triodos Bank financiert deze nieuwe locatie met het spaargeld van klanten.

Heb ik kaas nodig?

“Het eerste jaar dat ik mijn eetwinkel runde, at ik af en toe nog kaas. Maar als er acht uur per dag aan je gevraagd wordt: ‘Ben je zelf ook veganist?’ dan word je kritischer over je eigen gedrag. Ik ben tegen dierenleed en de bioindustrie, maar kaas en melk komen uit diezelfde industrie. Dus waarom eet ik eigenlijk nog kaas? Omdat ik het lekker vind. Heb ik het nodig? Nee. Is er een alternatief? Ja. En ik ontmoette in mijn winkel zoveel hartelijke en positieve mensen. Een stel nodigde me spontaan uit om bij hen thuis veganistisch te komen eten. Dat droeg ook bij.”

“Als mensen het moeilijk vinden, zou ik adviseren: ga naar zo’n winkel als die van ons en vraag werknemers: hoe bak ik die brownie zonder ei en boter?”

“Ook zonder de winkel was ik veganist geworden, denk ik. Ik was in die begintijd erg bezig met mijn gezondheid en aan het experimenteren met voeding. Eerder had ik al ervaren dat ik na het stoppen met vlees eten nooit meer last had van migraine. En toen ik meer plantaardig ging eten, werd mijn huid minder droog en verdween mijn overgewicht vanzelf.”

Geen hippie-yoga-tent

“Veganist zijn vind ik, afgezien van schoenen kopen, nooit lastig. Als mensen het moeilijk vinden, zou ik adviseren: verander niet je hele eetpatroon in één keer. Begin eens met sojakwark in plaats van gewone kwark. En eet dat een paar keer, je moet eraan wennen. Ga bij een facebookgroep en vraag om hulp en tips. Dat is het leuke aan veganisten, los van een paar uitzonderingen krijg je meestal een warm onthaal. Of ga naar zo’n winkel als die van ons en vraag werknemers: hoe bak ik die brownie zonder ei en boter?”

“Iemand die vlees eet, moet zich hier ook welkom voelen”

“Het eten in mijn winkel maak ik aantrekkelijk door te kiezen voor verse ingrediënten, veel specerijen en kleur. En feelgoodfood: cinnamon rolls, een tosti waar lekker veel vegankaas uit druipt. Zodat je ziet dat er niets valt te missen, zoals mensen vaak denken. En ik wil dat de inrichting van de zaak ook toegankelijk is. Niet iedereen zit te wachten op een hippie-yoga-tent. Ik zeg ook altijd bewust nee als mensen me vragen om activistische posters op te hangen. Iemand die vlees eet, moet zich hier ook welkom voelen. Ik hamer er ook op bij mijn personeel: oordeel niet over iemands keuzes. Je bereikt denk ik meer als je toegankelijk bent.”

Triodos Bank steunt Week Zonder Vlees
Minder vlees onderdeel nieuw voedselsysteem

Triodos Bank doet mee aan de Week Zonder Vlees (9 t/m 15 maart). Daarmee willen wij mensen stimuleren om minder vlees te eten. Dat past binnen het nieuwe voedselsysteem waar Triodos Bank al jaren voor pleit. Een systeem dat geen schade veroorzaakt aan het milieu, de bodem of de biodiversiteit. Een systeem waarbij iedere schakel een eerlijk loon krijgt en dat een gezonder eetpatroon stimuleert. Hier dragen wij aan bij door ondernemingen als Vegabond te financieren. Zo laten we het spaargeld van onze klanten werken aan positieve verandering.

> Lees meer over onze visie op het voedselsysteem

Tekst: Leonie Hosselet
Fotografie: Pieter van den Boogert en Vegabond

Wat vind je van "“Zonder Vegabond was ik ook veganist geworden”"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 6 reacties

Monica 4 maanden geleden

Logisch….je hebt geen bond nodig echter met elkaar kom je tot nieuwe ideeën wat leuk is om uit te wisselen.

M. Uijen, lerares Transcendente Meditatie en ontwikkelingspsychologe 1 jaar geleden

Beste Babette,
Vind het fantastisch wat je doet. Ben zelf al meer dan 45 jaar vegetariër en bijna-veganist.
Wat ik niet zo leuk vind, is dat je je afzet tegen een hele groep mensen door de uitdrukking “hippie-Yoga-tent”, waar je je duidelijk niet mee wilt identificeren. Wat is er fout aan deze groep? Laat ze met rust, ze hebben dat verruimde bewustzijn waar jij nu op meedrijft mee-gecreëerd en zijn daar nog steeds volop mee bezig in de hele wereld. Het is tijd om alle vooroordelen los te laten. Je veel succes toewensend in je zaak!

Leonoor 1 jaar geleden

Prachtig artikel, sta ook zo in het leven. Ook veganistisch en inmiddels veganistische sandalen gevonden. Mijn moeder is 18 mei overleden 87 jaar door medicijnvergiftiging, We zijn de weg totaal kwijtgeraakt en moeten echt keuzes gaan maken voor de natuur en niet tegen de/onze natuur (darmflora is onze eigen natuur) in.

Mijn moeder is onterecht dement verklaard, terwijl ze zelf actie heeft gevoerd tot aan de minister om de fosfaten uit de wasmiddelen te laten halen, werd ze niet geholpen om te mogen stoppen met de medicijnen, 30 jaar lang en steeds meer tot 100 pillen per week. Gen eetlust meer is ze eenzaam gestorven, maar wel op dezelfde dag als haar eigen moeder, dat is wel een enorme troost dat e toch meer is dan wij weten, toeval bestaat niet zoals mijn moeder altijd zei. Ik mocht geen smoothie voor haar maken van mijn vader en het verzorgingshuis. Het ging steeds beter toen we da deden, maar ok ontgifting, dt werd geweten aan de sappen. We moesten stoppen en een jaar later is ze op een gruwelijke manier, eenzaam overleden. Mijn vader wilde en wil geen contact vanwege mijn waarschuwen dat medicijnen gif zijn en vernietigen en niets opbouwen, alleen maar afbreken, net als een chemokuur de kankercellen vernietigt, maar het hele lichaam vernietigt. Ik heb helaas gelijk gekregen, maar dat was voor mij een zekerheid, geen vaag, alleen hoe en wanneer mijn moeder hierdoor zou overlijden. We hebben ondanks alles toch contact gehouden en har glimlach was enorm en bewonderenswaardig.
Mijn moeder heeft gesmeekt om weg te mogen, maar ik mocht haar niet in huis nemen. Ze heeft gevraagd of wij het wereldkundig willen maken zoals ze zelf zei: ‘Erg dat dit gebeurt en dit moet stoppen’.

We zitten echt helemaal niet goed met alles wat we met chemische middelen aan het doen zijn voor de natuur, het milieu, maar ook onze eigen damflora gaat eraan als we geen natuurlijke middelen gaan gebruiken om ons weer gezond en helder van geest te maken.

Marjolein Mosmans 1 jaar geleden

Leuk! Mijn zoon (15) zag onlangs Cowspiracy. En sindsdien eten wij thuis veganistisch. Een leuke ontdekkingstocht; hoe kan je lekker koken? Waar kan je eten? We wonen niet in Amsterdam, maar komen zeker eens langs.

Reactie op Marjolein Mosmans
Maartje 1 jaar geleden

Marjolein Mosmans, ik kijk veel naar YouTube filmpjes over veganistisch koken. The Happy Pear is een van mijn favorieten, met veel snelle en betaalbare maaltijden, die ze stap voor stap bereiden. Ook van Gaz Oakley, the avant-garde vegan chef, leer ik veel. Zo ben ik zelfs koken leuk gaan vinden. De groene meisjes, ook super! Ga gewoon zoeken en je komt steeds meer tegen. Veel succes en kookplezier!

Stan Lenssen 1 jaar geleden

Top gedaan Babet, lekker eigenwijs, en een geweldig succes! Zo zie maar, doe nooit wat de meester zegt en zeker al niet een business coach 😉
Ik woon in Amsterdam en kom snel een keer bij jouw Vegabond eten.


+ Toon alle 6 reacties