Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

Deze meubelmaker maakt meubels uit eigen bos

Kien met Hout doet echt alles zelf; dat begint bij bomen planten

Kien met Hout doet echt alles zelf; dat begint bij bomen planten

Aan de rand van Gorssel, in de Achterhoek, is een bijzondere meubelmaker te vinden. Maarten Kien werkt duurzaam door elke schakel van de keten zelf uit te voeren. En dat begint bij het planten van de bomen.

“Hout vertelt mij wat ik moet maken. De vorm van een tafelblad wordt bijvoorbeeld bepaald door hoe de boom eruit zag. Ik wil zoveel mogelijk de vorm van het hout behouden. Het tafelblad laat de boom zien en de vorm wordt bepaald door de boom. Met zo’n tafel haal je de natuur in huis.

Eikenbosje in Hummelo. Hier plant Maarten Kien zelf zijn bomen. Van die bomen probeert hij zoveel mogelijk te gebruiken om afval te beperken.

Het eikenbosje in Hummelo, waar Kien zelf zijn bomen plant. Hij probeert zoveel mogelijk van de boom te gebruiken om afval te beperken.

De uiteindelijke vorm ontstaat organisch. Want naast dat ik naar de boom kijk, praat ik met de consument over wat hij wil. Was je oude tafel te klein? Zaten de poten op een lastige plek? Ik ontdek wat er mis om erachter te komen wat mensen willen.

Hier is behoefte aan. Steeds meer consumenten hebben er genoeg van dat alles in massaproductie wordt gemaakt. Zij komen naar mijn werkplaats en daar zien ze hoe het proces verloopt. ‘Kijk hoe het hout tot rust komt als het hier ligt te drogen’, zeg ik dan. Dat doet iets met mensen. Ze verwachten van tevoren niet dat het zo werkt. Maar doordat ik ze meeneem in het proces ontstaat de liefde voor hout.”

Om het beste hout uit een boom te halen, wordt de stam na de kap gewaterd in een dode arm van de IJssel. Hierdoor worden de suikers, zuren en enzymen eruit gespoeld.

Om het beste hout uit een boom te halen, wordt de stam gewaterd in de IJssel. Hierdoor worden suikers, zuren en enzymen eruit gespoeld.

“Dat merk ik omdat mensen later vragen of ik nog iets over heb van die ene boom waar ze een bank van hebben laten maken. Ze willen ook een tafeltje of een plank aan de muur, van dezelfde boom. Het voelt alsof ze die boom geadopteerd hebben.

Want die boom hebben ze zelf gekozen. De stam wordt door de klant zelf uitgekozen in mijn droogschuur. Voor een deel komt dit hout uit mijn eigen bos in Hummelo. Maar ik heb meer hout in mijn werkplaats dan dat er in mijn eigen bos staat. Dat kan niet anders want het duurt tenminste 150 jaar voordat een eik kaprijp is.”

Deze Hortus bank is een van de ontwerpen van Maarten Kien. Het ijzer is gercycled.

Deze Hortus bank van gerecycled hout is een van de ontwerpen van Maarten Kien.

“Gekapte bomen worden eerst gewaterd in een dode arm van de IJssel. Hierdoor worden de suikers, zuren en enzymen eruit gespoeld. Daarna droog ik het hout op mijn houtwerf. Eén centimeter per jaar. Voor een tafelblad van vier centimeter dik heb ik vijf centimeter hout nodig dus reken maar uit.

Het aan de wind drogen van hout gebeurt bijna niet meer. De meeste bedrijven drogen hout in een droogschuur met enorme apparaten die het in acht weken droog blazen. Je doet daarmee in mijn ogen geen recht aan de boom die er 150 jaar over deed volwassen te worden.

Als je weet dat iets vijf jaar duurt, dan kun je daar rekening mee houden als ondernemer. Ik merk dat dit lukt. Als je goed vasthoudt aan je principes dan merk je dat je leven iedere dag een stukje makkelijker wordt.”

Maarten Kien aan het werk in zijn werkplaats

Maarten Kien aan het werk.

Project C.V.
Kien met Hout

Maarten Kien is tien jaar meubelmaker. Hij maakt voornamelijk tafels en banken op bestelling. Hij koos hiervoor omdat hij een onderneming wilde waar hij invloed kon hebben op elke schakel in de keten. Dus heeft hij ook een eigen bosje voor de bomen. En zoekt hij naar gerecycled ijzer om als onderstel te gebruiken. Ben je benieuwd hoe dat werkt? Dan kun je dit komen aanschouwen in zijn werkplaats en atelier. Kien met Hout wordt door Triodos Bank gefinancierd.

Fotografie: Pieter van den Boogert
Tekst: Joset van der Hoeven

Wat vind je van "Deze meubelmaker maakt meubels uit eigen bos"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 13 reacties

Greet 5 maanden geleden

Geweldig, het is bij hem echt Back to Basic, en ik heb daar een schitterende ervaring mee gehad, hij heeft mij nl. persoonlijk meegenogen naar het Hummelo’se bos en daar heb ik mijn eikennhout zien liggen te drogen, en toen heeft hij er later een hele mooi 2 persoons bed van gemaakt, echt uniek want er bestaat geen 2e hiervan. Mijn 2e opdracht aan hem werd een Ronde eettafel, en daar heeft hij een Drijfstangbuis van een schip onder verwerkt, ook weer een zeldzaam iets, ja laat Maarten denken, hij kan zich enorm inleven met de opdracht die jij wenst, dat is een genot om me te maken, ik spreek uit ervaring. Mijn volgende opdracht is iets voor aan de muur voor bij de t.v., en iets voor achter mijn bed, dit heeft geen haast, mag ook niet anders belemmer je het denkproces. Ik dank het Leven dat ik Maarten ben tegengekomen, een geweldig inspirerend mens…….

Ingrid verhoeven 11 maanden geleden

Geweldig, zou het ook willen, grote bewondering voor deze timmerman!

A.E. Leeuwin- van de Ven 1 jaar geleden

geweldig!

Marianne Moerbeek 1 jaar geleden

Hartverwarmend en fijn dat dit (nog) kan.

Pieternel 1 jaar geleden

Fantastisch!

M. Toet 1 jaar geleden

Veel bewondering voor een ondernemer met respect voor zijn omgeving. Mooi om te zien hoe duurzaamheid leidt tot hogere kwaliteit.

Hetty. 1 jaar geleden

Ik vind deze man een geweldige vakman. Petje af!

Christiaan 1 jaar geleden

Fantastisch en inspirerend !

Har Haans 1 jaar geleden

Een prachtig voorbeeld hoe we om moeten gaan met moeder aarde.
Compliment!
Bewustwording,daar gaat het om.8

P. Poelstra 1 jaar geleden

Goed verhaal. En kan uit eerste hand melden dat de tafels echt prachtig zijn…! Het spektakelstuk van onze woonkeuken!

C. Kluytenaar 1 jaar geleden

Ik word hier zooooo blij van. Liefde voor de natuur wordt gekoppeld aan liefde voor het vak en klant. Graag meer van dit soort artikelen over vakmanschap.

Paulette Jansen 1 jaar geleden

Hoop niet op al te veel boomkap…….

Reactie op Paulette Jansen
Annelies 1 jaar geleden

Wat een prachtige manier van werken, hier spreekt zoveel eerbied voor de natuur uit.


+ Toon alle 13 reacties