Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

Lindenhoff: genomineerd voor Hart-Hoofdprijs 2016

Boer Dirco te Voortwis wil datgene wat hem is toevertrouwd beter achterlaten dan hoe hij het ontvangen heeft. Met boerderij Lindenhoff doet hij dit door te boeren met aandacht voor de natuurlijke groei van natuur én mens. Met zijn unieke aanpak verdient hij een nominatie voor de Hart-Hoofdprijs 2016.

Zijn vader, Ben te Voortwis, begon in 1989 ‘vlees met garantie’ te verkopen van boerderij Lindenhoff. Deze garantie hield in dat er kwaliteitsvlees werd geleverd van dieren die op natuurlijke wijze werden grootgebracht. Hiermee keerde hij zich tegen de destijds oprukkende bio-industrie. Dirco te Voortwis nam het stokje over en gaat nog een stapje verder. Hij vertelt hoe hij dieren en voedsel op natuurlijke wijze laat groeien en mensen die maatschappelijk moeilijk meekomen een belangrijke rol geeft in dit geheel.

Hart-Hoofdprijs 2016
Stem op Lindenhoff

Welke ondernemer gebruikt zijn hoofd en volgt zijn hart? U mag het zeggen. Naast het Muziekpakhuis werden er nog vijf andere ondernemers genomineerd. Enthousiaste mensen die zich onderscheiden door de positieve beweging die ze in gang zetten. Wilt u uw stem uitbrengen? Bekijk dan hier alle video’s van de genomineerden op www.triodos.nl/hart-hoofdprijs. Stem en maak kans op een weekend voor twee personen in het Volkshotel in Amsterdam.

Boer als rentmeester

Dirco-te-voortwis-op-boerderij-Lindenhoff

“Zo nu en dan probeer ik even stil te staan bij hoe mooi het is dat ik die heb kunnen bouwen”, zegt Dirco over zijn nieuwe stal. Triodos Bank financierde de bouw.

“Ik ben eigenlijk mijn hele leven al boer geweest. Als klein jongetje groeide ik op tussen de dieren en dat heeft altijd mijn passie gehad. Het mooie van boer zijn, is dat je altijd met iets essentieels als voedsel bezig bent. Je staat aan de basis van wat we allemaal eten en drinken. Dit kun je produceren met aandacht voor korte termijn of voor de lange termijn.

Ik probeer verantwoordelijkheid te nemen voor de grond, de dieren en de mensen. Ik geloof dat ik als boer rentmeester ben. Dat ik datgene wat mij toevertrouwd is beter achterlaat dan hoe ik het ontvangen heb. Voor mij zit de uitdaging in het werken met de natuur en de dieren en dingen steeds beter te doen, dichter bij de natuur.”

Essentiële schakels

“Het is belangrijk dat je ruimte geeft aan de natuur. Ik laat de bodem op natuurlijke wijze leven door biodiversiteit en niet te werken met alle vormen die niet goed zijn voor de bodem. Zo werk ik met organische mest en gebruik ik geen bestrijdingsmiddelen. Biodiversiteit is belangrijk om het systeem het systeem te laten.

“Ik geloof dat ik als boer rentmeester ben. Dat ik datgene wat mij toevertrouwd is beter achterlaat dan hoe ik het ontvangen heb.”

Dirco te Voortwis

Als boer moet je met de natuur werken, in de natuur werken, en soms ook voor de natuur werken. Het is belangrijk dat jouw plek te kennen in het grotere plaatje. Als we allemaal met monoculturen werken, gaan we essentiële schakels missen.”

Menselijke groei

Omdat wij zo authentiek mogelijk boeren, hebben wij ontzettend veel werk te doen. Dit wordt onder andere gedaan door mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. We zitten met Lindenhoff dicht in de buurt van Amsterdam. Daar is een grote groep mensen die moeilijk of niet kunnen meedraaien in de maatschappij. Zij krijgen bij ons een taak bij het produceren van groente en vlees.

Eenzame ouderen dragen bij aan boerderij Lindenhoff

Eenzame ouderen krijgen binnenkort ook een plek op boerderij Lindenhoff.

En we gaan dat nu ook voor eenzame ouderen doen. In een melkveehouderij gaan we zuivel produceren. Aan de boerderij koppelen we vier appartementen waar ouderen in een woongroep samenleven. Zij krijgen daarbij een rol op de boerderij in de vorm van het verzorgen van dieren en het onderhouden van een moestuin. Op deze wijze dragen ze bij aan de boerderij, hun eigen leven en de gemeenschap.”

Delen wat je ontvangt

“Als je uiteindelijk het leven laat kun je niks meenemen, dus de kunst is het maar zo goed mogelijk te beheren voor de generatie na mij. Wat ik belangrijk vind is dat we vooruitkijken en de aarde beter achterlaten dan dat we hem ontvangen hebben. Als je de ruimte en de mogelijkheden hebt, deel dat dan met mensen die dat kunnen gebruiken in hun ontwikkeling.”

Project CV
Lindenhoff

Lindenhoff is een 17e eeuwse boerderij in Baambrugge. Dirco te Voortwis (1982) is de vierde generatie die boert op boerderij Lindenhoff. Hij houdt schapen, koeien en varkens en verbouwt diverse grassen en kruiden. Zijn doel als boer: mensen laten genieten van goed geproduceerde voeding met authentieke smaak.

> Lees ook het artikel Muziekpakhuis: Genomineerd voor Hart-Hoofdprijs 2016

Benieuwd naar de andere genomineerden voor de Hart-Hoofdprijs 2016? Bekijk alle video’s hier. Stem op uw favoriet en maak kans op een weekend voor twee in het Volkshotel in Amsterdam.

Wat vind je van "Lindenhoff: genomineerd voor Hart-Hoofdprijs 2016"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 8 reacties

Genomineerd voor Hart-Hoofdprijs 2016: Stayokay 2 jaar geleden

[…] > Lees ook het artikel Lindenhoff: Genomineerd voor Hart-Hoofdprijs 2016 […]

Emeline Claassen 3 jaar geleden
T.specken 3 jaar geleden

Werkt met zijn hart en verdient de hoofdprijs

Willem 3 jaar geleden

Prachtig om dit te lezen. Rentmeesterschap, verantwoord omgaan met datgene wat we in bruikleen hebben gekregen.

Erik Mostert 3 jaar geleden

Meer dan terecht! Vakmanschap is rentmeesterschap

Jacob van der Sluis 3 jaar geleden

Uitstekende keuze, want wij zijn, of we het willen of niet, rentmeesters van een geschenk dat aarde heet.

rob portier 3 jaar geleden

Ik heb gereageerd met het boek 50 top koks en één Boer. Prachtig boek

Reactie op rob portier
Mini 3 jaar geleden

Zo dier- en aarde- en mensvriendelijk werken verdient een prijs!!


+ Toon alle 8 reacties