Toen hun buurhuis te koop kwam, leek dat een mooie kans voor een nieuwe start. Na onderzoek bleek het echter zo vervallen dat het niet meer te redden was. Dennis legt uit: “Sloop was de enige optie. Op zich is dat jammer, zeker omdat het een huis met een eigen karakter was. Tegelijkertijd bood het nieuwe mogelijkheden: een energiezuinig huis naar eigen inzicht ontwerpen.”

Een nieuw huis in oude stijl, mét label A++
Een nieuw huis in oude stijl, mét label A++

In één keer goed doen

Hoewel ze een nieuw huis bouwden, wilden Lisette en Dennis wel een klassiek ontwerp dat goed aansloot bij het historische beeld van de straat. Hierbij stond wel meteen vast dat het huis zo duurzaam mogelijk moest zijn.

Lisette: “We willen comfortabel wonen in een ruimtelijk huis. Ik vind dat extra belangrijk omdat ik mijn werk, een kleinschalige kinderopvang, aan huis heb. Aan de andere kant willen we onze leefomgeving zo min mogelijk belasten en onze eigen energie opwekken.”

Om een goed beeld van alle mogelijkheden te krijgen hebben we avonden op internet doorgebracht
Lisette Pel

In hun oude huis uit eind 19e eeuw met veel kamers was hun streven niet zo eenvoudig. Toch waren Lisette en Dennis daar in dertien jaar een eind gekomen. “Met diverse energiezuinige maatregelen hebben we het energielabel van G naar D gebracht. De stap naar A vraagt echter veel investeringen en vaak verbouwingen. Met ons nieuwe huis konden we het in één keer goed doen.”

Op ontdekkingsreis

Tijdens de ontwerpfase ontdekten Lisette en Dennis tot hun verbazing dat er nog weinig concrete informatie over duurzame zelfbouw te vinden is. “We zijn een ontdekkingsreis gestart met veel uitzoekwerk. Om een goed beeld van alle mogelijkheden te krijgen hebben we avonden op internet doorgebracht. Zo hebben we ons eigen beeld gevormd. Een groot deel van de oplossingen voor de warmwatervoorziening en verwarming hebben we zelf aangedragen. Onze architect stond gelukkig open voor onze ideeën en ook de bouwers en installateur gingen mee in ons enthousiasme.”

De 90 heatpipes op het dak zijn onderdeel van het zonneboilersysteem. In plaats van zonnepanelen, gebruiken Lisette en Dennis zonne-dakpannen.
De 90 heatpipes op het dak zijn onderdeel van het zonneboilersysteem. In plaats van zonnepanelen, gebruiken Lisette en Dennis zonne-dakpannen.

Hoogst haalbare isolatie

Het huis is redelijk traditioneel gebouwd, maar wel met een extra goede isolatielaag aan de buitenkant. Dennis: “De isolatiewaarde is de hoogst haalbare en hoger dan de huidige eis in het bouwbesluit. Bij het ontwerp hebben we er ook rekening mee gehouden dat energiezuinige systemen meer ruimte vragen dan een standaard cv-ketel of boiler. Hiervoor hebben we een ruime installatieruimte gereserveerd. In een bestaande woning is dat veel lastiger.”

Innovatief zonneboilersysteem

Voor de verwarming kozen Lisette en Dennis voor een zonneboilersysteem met 90 heatpipes op het dak en een buffervat voor warm water (zie kader). Dennis: “Ik zag dit systeem voor het eerst bij een collega en vond het aantrekkelijk omdat je met een relatief klein dakoppervlak veel warmte kunt opwekken. Onze heatpipes zetten zonlicht heel efficiënt om in warmte, die we opslaan in een buffervat van 1.000 liter met verschillende temperatuurzones. Heet water om te douchen en minder warm water voor de vloerverwarming. Als er te weinig zonlicht is, zorgt een cv-pelletketel ervoor dat we toch warm water hebben. Deze ketel verbrandt speciale pelletkorrels op de meest efficiënte manier, met minimale uitstoot.”

Heatpipes

Wat zijn dat?

De meeste zonneboilersystemen werken met platte collectoren. Heatpipes zijn een serie dubbelwandige glazen buizen die schuin op het dak staan en zonlicht vangen. Het licht gaat door de buitenste laag, waarna de coating het zonlicht absorbeert en de binnenste buis opwarmt. De warmte gaat met een speciale vloeistof (glycol) via buizen naar een buffervat en verwarmt daar water. Dit systeem zorgt voor hoge temperaturen, heeft een zeer goede warmteopname en minimaal verlies. Ook in het voor- en najaar kun je je huis zo verwarmen.

 

Zonne-dakpannen

Bij alle maatregelen was het belangrijk dat het huis zijn karakteristieke uiterlijk zou behouden. “Daarom zijn de heatpipes, die in een hoek van 45 graden staan, geïnstalleerd op een plat dak dat iets verzonken is. Zo zie je ze niet vanaf de straat”, zegt Dennis. “Verder hebben we voor het opwekken van elektriciteit geen traditionele zonnepanelen omdat we die niet vinden passen bij een klassiek huis. Na wat speurwerk kwamen we uit bij de zonne-energiepan. In deze oudhollandse dakpannen zijn zonnepanelen verwerkt. Je ziet amper het verschil met de normale pannen. Deze variant is wel iets duurder, maar past veel beter bij ons huis.”

De cv-pelletketel verbrandt speciale pelletkorrels op de meest efficiënte manier, met minimale uitstoot.
De cv-pelletketel verbrandt speciale pelletkorrels op de meest efficiënte manier, met minimale uitstoot.

Nog beter dan energieneutraal

Inmiddels woont het gezin bijna een half jaar in hun nieuwe huis en Lisette is heel tevreden. “Werk en wonen is nu perfect gecombineerd in een stijlvol, comfortabel en energiezuinig huis. De kinderopvang zit nu in het souterrain en is fysiek gescheiden van onze woonruimte.”

Dennis vult aan: “We zijn van het gas af en wekken onze eigen warmte en energie grotendeels op. De eerste berekeningen laten een negatief EPC zien, dat staat gelijk aan een A++ label. Daarom besparen we veel. De daadwerkelijke kosten kunnen we pas inschatten als we er een jaar wonen, maar zoals het er nu uitziet zijn de energiekosten 50 tot 70 procent minder. Een mooi resultaat voor een huis met een klassieke uitstraling!”

Triodos Hypotheek

Hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente

Dennis en Lisette hebben een hypotheek bij Triodos Bank. Deze hypotheek helpt met verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies ter waarde van € 300. Als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming met 50% korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.

Tekst: Petrick de Koning
Fotografie: Michiel Wijnbergh