Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

achtergrond

“De natuur stelt me voor uitdagingen”

De keuze van stadsboer Tom Saat

De keuze van stadsboer Tom Saat

Midden in de Flevopolder tussen de akkervelden en Almere in, ligt de stadsboerderij van Tom Saat en Tineke van den Berg. Het is een biologisch-dynamische boerderij waar de koeien de mest voor de akkers verzorgen, en de akkers het voedsel voor de koeien.

Tom Saat: “Ik heb er eigenlijk niet écht voor gekozen biologisch-dynamisch te gaan boeren, want wat mij betreft valt er helemaal niets te kiezen: ik doe het op deze manier omdat het de beste aanpak is.”

Tom met zoon Tycho Saat, Stadsboerderij Almere

Tom Saat en zijn zoon Tycho.

Goeiemorgen, koeien melken!

“Als jongetje wilde ik dolgraag bij mijn tante logeren. Vooral omdat ze naast een boerderij woonde. Om half zes ’s ochtends al stond ik daar dan op het erf. “Goeiemorgen, koeien melken!”

Toch ben ik niet meteen boer geworden. Eerst heb ik bodemkunde gestudeerd in Wageningen, waar ik later een baan kreeg als universitair docent. Dat was interessant werk, maar het liefst reed ik met de trekker door de proefvelden. Toen ik de kans kreeg om zelf te gaan boeren heb ik die meteen aangegrepen.”

Project C.V.
Stadsboerderij Almere

Met Stadsboerderij Almere leggen Tom Saat en Tineke van de Berg de verbinding tussen polder en stad. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op hun biologisch-dynamische boerderij. Tom en Tineke houden koeien en verbouwen verschillende gewassen. Elke zaterdagochtend is er een markt met biologisch-dynamische producten. Ook organiseren ze activiteiten als excursies, lezingen en kookcursussen. Triodos Bank financiert deze ondernemer.

Geen vlees maar mest

“In 1995 zijn mijn vrouw Tineke en ik aan de rand van Almere begonnen, op een stuk braak liggende grond. We hebben alles wat hier nu staat zelf opgebouwd. Het was niet makkelijk om met niets te beginnen, maar het gaf ons wel de vrijheid om alles op onze eigen wijze te doen. Op de biologischdynamische wijze dus. Een logisch gevolg van wat ik tijdens mijn studie leerde: de natuur zit heel ingenieus in elkaar, daar moet je niet te veel aan morrelen.”

 Vers geoogste pompoenen van Stadsboerderij Almere


Vers geoogste pompoenen van Stadsboerderij Almere.

“Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat er een goede balans bestaat tussen planten, dieren en het bodemleven. Daarom zijn wij een gemengd bedrijf: we houden koeien en verbouwen gewassen. Binnen de biologisch-dynamische aanpak kunnen die twee niet zonder elkaar. De koeien zorgen voor de mest op de akkers, en die mest komt zelf ook voort uit wat op die akkers groeit. Hierdoor krijg je een soort opwaartse spiraal, want zonder iets van buiten toe te voegen creëer je gezond voedsel.”

“Veel boeren, ook biologische, denken in een rechte lijn: koe – voedsel erin – vlees. En met de mest blijven ze zitten. Onze koeien staan in dienst van de akkerbouw. We hebben hun mest nodig voor een goede bodemvruchtbaarheid. Vlees is in ons bedrijf niet het ultieme eindproduct maar een mooi restproduct waar we van kunnen profiteren.”

Uitdagende luizen

“Biologisch-dynamisch boeren is ingewikkelder dan het klakkeloos volgen van allerlei regeltjes. Het gaat erom écht te begrijpen wat je doet. Wat gebeurt er eigenlijk met grond als je kunstmest gebruikt? Wat is stikstof? Hoe reageert het bodemleven daarop? En de planten? En wat merk je aan de insecten? Als je eenmaal door hebt hoe schadelijk kunstmest of insectenverdelger is, wil je het niet meer gebruiken. Dus óók niet de organische varianten van die middelen, zoals veel ‘gewone’ biologische boeren wel doen.”

“Het gaat erom écht te begrijpen wat je doet”

“Dat je niet naar dat soort snelle hulpmiddelen kunt grijpen als je last hebt van een luizenplaag, of als je kool niet wil groeien, kan lastig zijn. Gelukkig vind ik het interessant om uit te zoeken hoe je dat soort problemen op een natuurlijke manier kunt oplossen. Het maakt mijn werk afwisselend. De natuur stelt me voor uitdagingen, ik verwonder me nog elke dag.”

Biologisch versus biologisch-dynamisch
Wat is het verschil?

Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of preventieve antibiotica. Hun dieren krijgen meer ruimte en elk jaar wordt er een ander gewas geteeld om de bodem vruchtbaar te houden. Biologisch-dynamische boeren doen hetzelfde, maar laten de natuur nog meer z’n gang gaan. Het werken met een gesloten kringloop is daarbij belangrijk; de boer probeert zo veel mogelijk uit zijn eigen bedrijf te halen. Denk aan veevoer van granen van eigen land en bemesting met de mest van eigen koeien. Biologisch-dynamische producten hebben het Demeterkeurmerk.

Tekst: Bo van Houwelingen
Fotografie: Pieter van den Boogert

Wat vind je van "“De natuur stelt me voor uitdagingen”"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 7 reacties

Jacob van der Sluis 3 weken geleden

Dat vind ik ook. Ik ben opgegroeid met koeien. Koeien kunnen alleen geven. Mest, melk , kalveren, vlees en warmte in de stal. De mest, zeg maar stront, van een gezonde koe ruikt lekker. De oud-melkse koeien gingen in de zomer het land in voor na-beweiding. In augustus/september waren ze vet en bracht ik ze lopend naar de slager. Het lekkerste vlees dat er is. Ja, van een oude koe met horens en een naam. Op zondag allemaal een stukje. De natuur heeft mij geleerd en gegeven en daag haar niet uit.

Catolina Bax-Teijgeman 3 weken geleden

Wij zijn dankbaar ,dat mensen als Tom Saat , ons goede kwaliteit voedsel kunnen leveren .
Je hebt hiervoor een goed stel hersens nodig en enthousiasme en geduld

Anne Wolf 4 weken geleden

Ik vind het mooi dat boeren biologisch/ dynamisch bezig zijn! Wij eten biologisch, we oogsten iedere week ons aandeel op een biologische moestuin. Zelf kweek ik in een klein kasje biologische groenten en kruiden, gebruik geen gifstoffen,maak mijn eigen compost. Waar ik moeite mee heb is dat koeien ieder jaar moeten kalveren en dat de kalfjes bij hun moeders worden weggenomen. Je hoord ze beiden huilen van verdriet! Kalfjes hebben het slecht, worden veelal niet goed verzorgd, staan alleen, worden op transport gesteld op een gewelddadige manier, dat vind ik mishandeling! En nee ik eet geen vlees ,vis, en nu dan ook bezig vegan te gaan eten! Waarom? Ik wil geen aandeel zijn in de verschrikkingen in de vooral bioindustrie! Zoals dat al heet, industrie! Dieren zijn Producten, dingen…dat gaat mij veel te ver..dieren zijn levende wezens met gevoel, ervaren pijn, verdriet, vreugde, alles wat mensen ook voelen….. Nederland is doorgeschoten in heel veel !!!!

Tammo Oegema 4 weken geleden

En als straks vanuit Den Haag allerlei niet-cyclische verplichtingen komen om bijvoorbeeld uitstoot CH4 te beperken, wat dan?

Janny 4 weken geleden

Fijn dat er zulke boeren zijn en wellicht steeds meer. Hopelijk kunnen ze een voorbeeld zijn voor boeren, die dit moeilijk vinden. De kringloop is hier mooi rond: vee, mest, akkers, voedsel. Seizoensgebonden en nabij, belangrijk en fijn.

D.J. van der Niet 4 weken geleden

Het verhaal van Tom Saat vind ik interessant. Ook de kijk op het gebruik van de natuur en het zoeken naar natuurlijke oplossingen maakt me blij. Want alleen met deze instelling mogen we land en dier inzetten voor ons eigen welzijn. Al het andere is roofbouw die vroeg of laat zijn tol eist.

Ruud Arends 4 weken geleden

Ik vind het een beetje onzin, al het vlees en melk wat Nederland produceert, gaat grotendeels naar China en het enige wat wij houden is zijn de uitwerpselen en de urine. Ik denk dat de overbevolking het grote probleem is.


+ Toon alle 7 reacties