Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

Taart zonder boter, kaas en eieren

Hoe Sharp Sharp met boekweit en kurkuma plantaardige plaatjes maakt

Hoe Sharp Sharp met boekweit en kurkuma plantaardige plaatjes maakt

Veganisme is een feestje dat Frank en Renate vieren in hun café-bakkerij Sharp Sharp in Rotterdam. Met hun vrolijke plantaardige taartjes bewijzen ze dat je geen dierlijke producten nodig hebt om iets héél lekkers te maken.

Elke woensdagochtend worden er in het café van bakkerij Sharp Sharp nieuwe boeketjes neergezet. Het zijn de enige bloemen hier die niét gegeten worden. Welke wel? Nou, de rozenblaadjes op de brownies, de viooltjes in het blue berry-taartje, de theeblaadjes op de matcha no-cheese cake.

De 'plaatjes' van Sharp Sharp

De ‘plaatjes’ van Sharp Sharp

Zoet zonder zuivel

Het stel Frank Hanssen en Renate de Klein, de oprichters van Sharp Sharp, houden nou eenmaal van gekke ingrediënten. Anijs, maanzaad, yuzu, houtskool, kurkuma, quinoa, bergamot, boekweit, je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het terug in hun taartjes. Toch is er een hele lijst met ingrediënten die bij Sharp Sharp nooit gebruikt wordt. Zoals eieren, melk, boter, gelatine, honing. Dierlijke producten, kortom.

Frank: “Renate en ik denken veel na over de impact die je als mens hebt op de wereld. De grootte van je ecologische footprint hangt in hoge mate af van wat je eet. Het kost heel veel energie om vlees en zuivel te produceren en het is ontzettend vervuilend. Tel daar het dierenleed bij op, en het feit dat de meeste dierlijke producten niet per se heel gezond zijn, en je moet haast wel veganist te worden.”

“Wij willen mensen ertoe bewegen dierlijke producten wat vaker te vervangen door plantaardige producten”

Renate: “Voor vlees, vis en zuivel bleken aardig wat goede vervangers te zijn maar we kwamen er achter dat het aanbod van vegan zoetigheid armzalig was! Probeer maar eens een koekje te vinden zonder ei of taart zonder boter. Daarbij heb ik ook nog eens een glutenintolerantie, dus alles met tarwe is voor mij ook al taboe. Er bleef maar bar weinig te snoepen over.”

Vaarwel wereldreis

Er zat niets anders op dan zélf aan het bakken te slaan. De taartjes van Renate en Frank waren al snel een grote hit onder familie en vrienden. Omdat ze lekkerder én een stuk gezonder zijn dan gewone taart. Renate: “Géén geraffineerde suikers, E-nummers, gluten, wél volwaardige meelsoorten, verse kruiden en biologische ingrediënten.”

Bakkerij-café Sharp Sharp in Rotterdam

Bakkerij-café Sharp Sharp in Rotterdam

Project C.V.
Sharp Sharp

Frank Hanssen en Renate de Klein stonden in 2014 voor het eerst op de markt en wonnen met hun taartjes de prijs voor het beste foodconcept van de Rotterdamse Oogst. Een klein jaar later openden ze hun veganistische bakkerij Sharp Sharp. Met behulp van de mkb-borgstellingsregeling en financiering van Triodos Bank kon de bakkerij in 2018 uitbreiden en werd er een café geopend.

Voor de grap besloten ze er een keer mee op de markt te gaan staan. Prompt wonnen ze de prijs voor het beste product. En toen klopten de horecaondernemers aan: hoeveel taartjes kunnen jullie dit weekend leveren? Ineens stond het stel voor de keuze: gaan we dit doen of niet?

“En dat terwijl we op het punt stonden om op wereldreis te gaan,” vertelt Renate. “We hadden ons huis al opgezegd, onze auto verkocht, we hadden zelfs ons bed al weggedaan!” Frank: “We besloten te blijven. Om te bakken.”

Wat een pláátje

Vier jaar later is de taart van Sharp Sharp op ruim negentig plekken in Nederland verkrijgbaar. Met behulp van een financiering van Triodos Bank kon de bakkerij in Rotterdam worden uitgebreid met een café waar je de hele dag terecht kunt. Niet alleen voor taart en koffie maar ook voor een lunch met huisgemaakte crackers, humus en veganistische kaas.

Op de bloemen op tafel na is de inrichting van het café minimalistisch, ingericht met circulaire materialen zoals een counter van geperste kokosschillen en een plafond van sloophout. De tafels en stoelen zijn tweedehands, net als de glazen afscheidingswand die uit een oude tomatenkas komt. Hier en daar staat een pot met kruiden maar verder geen tierelantijnen. Alle aandacht gaat zo als vanzelf naar de enige echte eyecatchers in de zaak: de Sharp Sharp-taartjes.

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Het zijn perfect gesneden vierkantjes van precies zes bij zes centimeter. Ze worden vormgegeven door Frank en Renate zelf, die allebei zijn opgeleid als ontwerper. “De looks vinden wij even belangrijk als de smaak,” vertelt Frank. “Daarom ontwerpen we een nieuw taartje eerst op de computer. We kijken welke kleuren we gaan combineren, hoeveel laagjes er nodig zijn enzovoort. Pas daarna zoeken we er in de keuken de lekkerste ingrediënten bij.” Het eindresultaat wordt een plaatje genoemd, vanwege de bakplaat waarop het taartje gemaakt wordt. En omdat het, dankzij die kleurige laagjes, nogal fotogeniek is.

Vegan feestje

Renate: “Wij willen mensen ertoe bewegen dierlijke producten wat vaker te vervangen door plantaardige producten. Dat kan door te vertellen dat het eten van een stuk gewone cheese cake gelijk staat aan een autoritje van Rotterdam naar Den Haag terwijl een stuk van onze no-cheese cake amper vervuilend is. Maar eerlijk gezegd trekt een taartje dat er prachtig uitziet mensen sneller over de streep. En als het dan ook nog geweldig smaakt zijn ze helemaal om. Veganisme is bij ons een feestje!”

“De grootte van je ecologische footprint hangt in hoge mate af van wat je eet”

Een van de vaste bakkers tikt Renate op haar schouder. Of ze even van de nieuwe taartbodem wil proeven. Ze neemt een hapje, sluit haar ogen en proeft. “Nog iets meer citroen erbij.” Dan, lachend: “Die wereldreis van ons is niet doorgegaan maar eigenlijk reizen wij sinds we met Sharp Sharp begonnen non stop, maar dan in de wereld van de smaak.”

Tijd voor echte keuzes
Kies voor een week zonder vlees

Triodos Bank doet mee aan de Week zonder Vlees van 11 tot en met 17 maart. In deze week roepen we mensen op om geen vlees te eten. Want een week geen vlees eten heeft veel impact. Om een voorbeeld te noemen: je bespaart er 130 liter water mee. En de CO2-uitstoot die je bespaart staat gelijk aan 76 kilometer auto rijden. Het doel van de week is om mensen hier bewust van te maken. En laten zien dat je zonder vlees ook lekker kunt eten. Rondom deze week geven we je tips en vertellen we meer verhalen over ondernemers die goede en lekkere alternatieven bieden.
> Lees ons dossier over het voedselsysteem van de toekomst
> Weekzondervlees.nl

Tekst: Bo van Houwelingen
Fotografie: Pieter van den Boogert

Wat vind je van "Taart zonder boter, kaas en eieren"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 27 reacties

hannie van der cingel 2 maanden geleden

heel goed, maar waar kan je die taartjes kopen?

Maartje 2 maanden geleden

Geweldig! Soms wilde ik dat ik in de Randstad woonde omdat wij er als gezin dan wat meer van konden meegenieten. Wij wonen in het hoge Noorden (Assen). Het is hier al moeilijk om goede vegetarische gerechten in cafeetjes te vinden, laat staan veganistisch… Maar ik heb goede hoop dat het veganistische virus ook deze kant op zal komen!

Rinske Cnossen 2 maanden geleden

ik heb 1x eentje gehad en dat was geweldig. ik heb zelf een aantal intoleranties en ben vegetarier en bak zelf,maar zulke mooie taartjes maak ik niet. Zijn er recepten verkrijgbaar.? of aanzetjes tot zulk soort taartjes bakken.

Reactie op Rinske Cnossen
Joset van der Hoeven 2 maanden geleden

Hoi Rinske,
Ik zal dat even navragen aan de ondernemers. Ze zullen niet zomaar hun recepten delen, maar misschien hebben ze wel tips om lekkere veganistische gebakjes te maken. Als ze iets kunnen delen laat ik het weten!

Groetjes,
Joset

hannah kuipers 2 maanden geleden

Ik vind het geweldig! Waar is in Arnhem/Wageningen een verkooppunt?

Reactie op hannah kuipers
Joset van der Hoeven 2 maanden geleden

Hoi Hannah,
Op de website van Sharp Sharp staan alle verkooppunten. In Arnhem zijn ze in ieder geval te koop: https://sharpsharp.nl/waar-te-koop/

Christine 2 maanden geleden

Supergaaf! Maar ja, ik woon heerlijk op Texel, dus moet zo bereikbaar voor mij. Receptenboekje?

Reactie op Christine
Joset van der Hoeven 2 maanden geleden

Hoi Christine,
Ik zie dat niet staan op de website van Sharp Sharp. Ik ga navragen aan de ondernemers of ze iets met ons willen delen.

Lieke 2 maanden geleden

Super goed initiatief! Maarre, veel natuurlijke ingredienten hebben e-nummers. Kurkuma bijvoorbeeld e100 en E 330 is citroenzuur. De eerste quote is dus stemmingmakerij.

Cobi Schoondergang-Horikx 2 maanden geleden

Ik heb een gluten, lactose en histamine intolerantie, dus jullie taartjes lijken mij geweldig.
Waar kan ik daarvoor terecht? Ik woon in Santpoort Noord.
Ik zou graag wat recepten hebben.

Reactie op Cobi Schoondergang-Horikx
Remco 2 maanden geleden

Leidse lente hebben we die
Te leiden

Reactie op Cobi Schoondergang-Horikx
Joset van der Hoeven 2 maanden geleden

Hoi Cobi,
Op de website staan alle verkooppunten: https://sharpsharp.nl/waar-te-koop/. Ik hoop dat je iets vindt in de buurt.

Marcel Jonkers 2 maanden geleden

Ze zijn erg lekker! Ook in Heerenveen bij “bij Kees”.

hansje 2 maanden geleden

zo lekker, nu nog een adresje in Amsterdam

Ágnes Broiuwers 2 maanden geleden

Heel goed idee!!!! Waar kan ik recepten vinden van dit soort taarten?

R.M.Langedijk 2 maanden geleden

Fantastisch

Mary Ritsema 3 maanden geleden

Geweldig, wat een liefdevolle manier om een bijdrage aan de wereld te leveren, jammer dat je niet gewoon even een bestelling kunt doen, komt misschien nog el!

Christel 3 maanden geleden

Groot fan van de taartjes van Sharp Sharp! Hopelijk ooit eens in Nieuwegein verkrijgbaar. Nu is het een vaste aankoop op het jaarlijkse Better Health event van Amber Albarda.

Deniece 3 maanden geleden

Ik vind het supertof wat Renate en Frank doen. Even een verbetering voor de verslaggeving: het moet “de grootte van je ecologische voetprint” zijn. In plaats van grote dus 😉

Tineke van Dijk 3 maanden geleden

Waar is het recept.? Wel goed artikel en leuk dat de winkel er is.

Reactie op Tineke van Dijk
renate 3 maanden geleden

dank je wel. En wie weet volgt er snel een boek met al onze recepten ^_^

Jos Sparreboom 3 maanden geleden

Citaat: De grote van je ecologische footprint hangt in hoge mate af van wat je eet. Dit is wel een beetje erg kort door de bocht. Wat al meteen ontbreekt is de hoeveelheid van diverse voedingsstoffen en waar ze vandaan komen. En dat geldt vooral voor producten die door de lucht of over grote afstand met veel CO2 uitstoot aangevoerd worden, want…. ja, waarom eigenlijk? Het streven om vooral plaatselijk en regionaal voedsel te kopen spreekt mij meer aan. Ik zou graag die ene grote veiling weer zien verdwijnen, al zou dat alleen al zijn vanwege de grote aan- en afvoerstromen en dus de grote uitstoot van CO2. Waarom niet terug naar de oude situatie van plaatselijke/regionale veilingen?

Reactie op Jos Sparreboom
Renate 3 maanden geleden

Hallo Jos, dank je wel voor je reactie. Dat is juist het leuke we hebben de Co2 footprint berekend van 2 soorten taart, onze no-cheesecake ( met inderdaad ingrediënten uit het buitenland ) en de traditionele cheesecake ( met lokaal geproduceerde kaas) Daaruit blijkt dat ons taartje 5 x minder vervuilend is, omdat de melk industrie heel veel uitstoot, daarnaast heb je ook 4,8 x minder water nodig voor de productie. In de vergelijking hebben we alles meegenomen, zelf de productie en vervoer uit het buitenland van onze ingrediënten, . Dat is juist zo eye-opening voor ons geweest. Natuurlijk geloven wij ook in lokaal waar lokaal kan, ons taartje met alleen lokale ingrediënten staat in de planning 🙂

Reactie op Renate
Christine 2 maanden geleden

ik word hier blij van 🙂

georgia 3 maanden geleden

heeel blij mee.
nu 1 reden temeer om naar Rotje te gaan!
Proficiat!

Reactie op georgia
renate 3 maanden geleden

dank je wel en tot ziens ^_^

Jan van Setten 3 maanden geleden

Geweldig leuk initiatief, ik hoop dat dit meer gebeurd. De verkrijgbaarheid vergroten zou fijn zijn


+ Toon alle 27 reacties