Stap 1: Isoleer de schil van je huis

Je wilt de energie in je huis zo efficiënt mogelijk gebruiken. Door het dak, de muren, de vloeren en je ramen goed te isoleren, houd je in ieder geval de warmte binnen. Zo kun je voor jouw huis tot 70 procent energie besparen.

Hoewel een warm huis zonder tocht zeer comfortabel is, wil je wel voldoende frisse lucht in huis. Vergeet daarom niet om goed na te denken over de ventilatie. Met een warmteterugwin-installatie verwarm je met de uitgaande luchtstroom de inkomende lucht. Zo houd je de warmte in huis en voorkom je koude tocht.

Stap 2: Kies het beste verwarmingssysteem

Er zijn tegenwoordig steeds meer alternatieven voor gas. De meest gangbare methode is om je cv-ketel op gas vervangen door elektrische alternatieven, zoals een warmtepomp. Deze installatie gebruikt warmte uit de lucht of uit de grond om water te verwarmen. Dit gebruik je vervolgens voor je verwarming en voor warm water. De temperatuur van dit water is lager dan bij een reguliere HR-ketel.

Het is niet ingewikkeld meer om je huis zonder gas te verwarmen

Het vervangen van traditionele radiatoren door lagetemperatuur radiatoren, muur- of vloerverwarming kan in sommige huizen nog meer rendement geven. In combinatie met goede isolatie is er voldoende warmteafgifte om je huis op de gewenste temperatuur te krijgen met veel minder energie. Bovendien heeft een warmtepomp een opslagvat voor warm water waarmee je lekker kunt douchen.

Stap 3: Zelf energie opwekken

Als je geen gas meer gebruikt, maak je automatisch de overstap naar ‘all electric’. In dat geval is het verstandig om de energie die nodig is voor de warmtepomp, andere installaties en licht zelf duurzaam op te wekken met zonnepanelen.

Hoewel je geen gasrekening meer hebt, kun je op die manier ook de hogere kosten voor elektriciteit ondervangen. Voordat je zonnepanelen plaatst, is het goed om precies te berekenen hoeveel elektriciteit je nodig hebt. Zo bepaal je precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Met al deze stappen bespaar je energiekosten en verminder je je voetafdruk. Voor een gemiddeld huis daalt de CO2-uitstoot van 5.000 naar 500 kg.

Wat kost het?
Het is lastig om voor verschillende type huizen met diverse labels een concreet kostenoverzicht te geven. Berenschot heeft berekend dat de verduurzaming (isolatie, warmtepomp en zonnepanelen) van een gemiddelde tussenwoning tussen de 10.000 en 23.000 euro kost.

Voor een vrijstaande woning liggen die kosten tussen 11.000 en 34.000 euro. Deze kosten zijn in beide gevallen afhankelijk van het energielabel.

Besparing per jaar
Als je de investeringen en subsidies in de berekening meeneemt, geldt voor een tussenwoning met verschillende labels de volgende besparing op jaarbasis:
Label A, B: 600 euro
Label C, D: 800 euro
Label E, F, G: 1.550 euro

De besparing voor een vrijstaande woning kan oplopen tot:
Label A, B: 700 euro
Label C, D: 1.150 euro
Label E, F, G: 2.300 euro

Voor veel verduurzamingsmaatregelen zijn subsidies beschikbaar. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden op de website van RVO.

Meer weten?
> Lees wat er verandert in je huis als je van het gas af gaat

TRIODOS HYPOTHEEK

HULP BIJ VERDUURZAMING

Wil jij je nieuwe huis duurzaam verbouwen? Bijvoorbeeld door van het gas af te gaan en een warmtepomp te installeren? Bij de Triodos Hypotheek kun je nu een Energiebespaarlening afsluiten. Op de rente van deze lening krijg je een hoge korting. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je over je hypotheek betaalt.

TRIODOS.NL/HYPOTHEKEN

Tekst: Petrick de Koning

Aanvulling 31-07-2018:

Er zijn veel reacties onder dit artikel geplaatst. Blijkbaar is er behoefte aan verdieping en expertise op dit gebied. Heel begrijpelijk. Ook snappen we dat het erg lastig is voor mensen die huren hier een bijdrage aan te leveren. We gaan de input die we gekregen hebben in deze opmerkingen gebruiken voor een nieuw artikel. De planning is om dit in onze volgende e-mailnieuwsbrief mee te nemen. Dit artikel zal dieper in gaan op de technische aspecten en de mogelijkheden die er zijn om van het gas af te gaan. We gaan later ook nog in op de politieke kant en vervolgens willen we kijken wat de energietransitie voor huurders betekent. Heb je concrete vragen? Laat het ons dan gerust weten onder dit artikel, dan nemen we deze vragen mee. Dank je wel voor de vele reacties!