Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

“Vlees eten zou iets bijzonders moeten zijn”

Isabel Boerdam over haar Week Zonder Vlees

Isabel Boerdam over haar Week Zonder Vlees

Stel je voor dat heel Nederland een week per jaar géén vlees zou eten. Een typisch keukentafelidee; leuk maar praktisch onhaalbaar. Niet voor Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Week Zonder Vlees.

Van 11 tot en met 17 maart worden alle Nederlanders uitgedaagd een week lang vegetarisch te eten. Want dat is beter voor het milieu, de dieren en voor je gezondheid, stelt Boerdam. Vorig jaar organiseerde ze de Week Zonder Vlees voor het eerst.

Liet heel Nederland toen het vlees achterwege?

“Nee, zover zijn we nog niet. Er hebben 32.000 mensen officieel meegedaan maar we denken dat het er in werkelijkheid nog veel meer zijn, niet iedereen had zich aangemeld. Dit jaar verwachten we zeker 50.000 deelnemers. Als zij allemaal aan iemand anders vertellen hoe leuk en lekker het was om vegetarisch te eten doen er volgend jaar misschien wel honderdduizend mensen mee. Zo groeien we langzaam maar zeker in een traditie die uiteindelijk echt veel impact kan maken.”


C.V.

ISABEL BOERDAM

Isabel Boerdam (1990) is de oprichter van de blog De hippe vegetariër en eigenaar van het communicatieadviesbureau Green Food Lab. Vorig jaar lanceerde zij de Nationale Week Zonder Vlees die dit jaar opnieuw georganiseerd wordt, van 11 tot en met 17 maart. Isabel is te dan te vinden op Utrecht Centraal, in een door Triodos Bank gesponsorde pop-up store waar je terecht kunt met al je vragen over (geen) vlees eten.

Is het dan echt zo leuk en lekker om geen vlees te eten?

“Ons aloude ‘AGV’tje’ – aardappels, groente, vlees – maar dan zónder vlees, daar is niets aan, dat snap ik ook wel. Gelukkig kun je in de supermarkt heel veel verschillende en echt lekkere vervangers voor dat stukje vlees vinden. Het wordt nog leuker als je gaat experimenteren met groenten en peulvruchten, dan kom je er achter hoeveel er mogelijk is. Dat is ook de meest gehoorde reactie van alle mensen die vorig jaar hebben meegedaan. Ze zijn blij verrast over de mogelijkheden van de vegetarisch keuken.”

Zijn ze dan ook vaker vegetarisch gaan eten?

“Jazeker. Uit een enquête onder de deelnemers bleek dat bijna de helft van de mensen na een half jaar nog steeds minder vlees eet en vaker vegetarisch kookt. En dat is precies wat we willen bereiken met de Week Zonder Vlees. Het gaat ons niet specifiek om die éne week. We hopen dat mensen tijdens die week ontdekken dat vegetarisch eten heerlijk kan zijn en absoluut niet moeilijk is, zodat ze daarna structureel minder vlees gaan eten. In de toekomst iedereen één of twee dagen vlees en de rest van de week vegetarisch, dat zou het mooiste zijn.”

We hoeven dus niet helemaal te stoppen met vlees?

“We moeten flink gaan minderen maar helemaal stoppen is volgens mij niet nodig. Vlees eten zou iets bijzonders moeten zijn, een echte traktatie eens in de zoveel tijd. Aan de kwaliteit stel je dan ook hogere eisen: het moet écht lekker zijn en dus onder goede omstandigheden zijn geproduceerd.”

Bedrijven als Unox, Kips en Mora sponsoren De Week Zonder Vlees. Zo halen ze makkelijk een wit voetje terwijl ze de rest van het jaar ontzettend veel vlees verkopen?

“We willen deze bedrijven niet om moralistische redenen buitensluiten maar ze juist stimuleren het vegetarische pad te verkennen. De gemiddelde Nederlander is dol op rookworst, leverworst en frikadellen, dat gaan wij niet zomaar veranderen. Maar als deze bedrijven vegetarische producten op de markt brengen – en dat doen ze – geven ze daarmee aan een grote groep consumenten de boodschap af dat vegetarisch óók een lekkere optie is. Daar zijn wij alleen maar blij mee.”

Je hebt de blog De hippe vegetariër opgericht en met je adviesbureau Green Food Lab help je food-bedrijven met hun duurzame missie. Sinds wanneer is vegetariër-zijn zo’n essentieel onderdeel van je leven geworden?

“Toen ik me op mijn negende realiseerde dat het gehakt in mijn spaghetti bolognese in feite versnipperde koe was werd ik vegetariër. Maar pas tijdens mijn studententijd ben ik echt gaan nadenken over het begrip vegetarisme. In mijn omgeving was het nog echt een ‘vreemde dieetcategorie’; mensen vonden het heel bijzonder dat ik geen vlees at. Terwijl ik dacht: gek dat het niet gewoner is. Want het is gezond, duurzaam en lekker, wat wil je nou nog meer? Maar voor wie me niet gelooft: de Week Zonder Vlees is er om het uit te proberen.”


Tijd voor echte keuzes
Kies voor een week zonder vlees

Triodos Bank doet mee aan de Week Zonder Vlees van 11 tot en met 17 maart. In deze week roepen we mensen op om geen vlees te eten. Want een week geen vlees eten heeft veel impact. Om een voorbeeld te noemen: je bespaart er 130 liter water mee. En de CO2-uitstoot die je bespaart staat gelijk aan 76 kilometer auto rijden. Het doel van de week is om mensen hier bewust van te maken. En laten zien dat je zonder vlees ook lekker kunt eten. Rondom deze week geven we je tips en vertellen we meer verhalen over ondernemers die goede en lekkere alternatieven bieden.

> Lees ons dossier over het voedselsysteem van de toekomst
> Weekzondervlees.nl

Tekst: Bo van Houwelingen

Wat vind je van "“Vlees eten zou iets bijzonders moeten zijn”"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 15 reacties

WM 7 maanden geleden

Waarom zouden we, waarom doen we dit niet samen met de kerken die hebben ook een vasten tijd

Oscar Dres 7 maanden geleden

Onzin, vlees is gezond en per dag zou je toch wel tussen de 10 en 30% vlees moeten eten, dit past in het dieet wat omnivoren al vele miljoenen jaren volgen. Er zitten in vlees een aantal essentiële voedingstoffen die moeilijk en lastig zijn te vervangen (zoals B12 en heemijzer). Ik ben wel van mening dat het vlees te goedkoop is gemaakt door de bioindustrie en ook wat minder gezond door toegevoegde antibiotica. Des te meer een reden om over te stappen op biologisch. Maar om vlees te schrappen is echt een slecht idee en een week zonder vlees vind ik dus niet zo’n heel goed initiatief.

R van den Boorn 7 maanden geleden

Vegatarisch zou normaal moeten zijn. Mijn vrou en ik zijn al bijna 44 jaar vegetariër, bevalt prima.

Hugo Bausch 7 maanden geleden

Helemaal mee eens!

Tiny en John Vermeer 7 maanden geleden

Helemaal mee eens!
Chapeau voor deze actie.
Wij eten al jaren geen vlees meer en sinds enkele maanden ook geen vis meer.

Henry Mensink 7 maanden geleden

Ik leef van Prana en eet en drink helemaal niet. Nooit dus en ga dat ook niet meer doen. Dat is pas duurzaam.

Reactie op Henry Mensink
JanCees van Beers 7 maanden geleden

Dag Henry, da’s nogal wat: helemaal niet eten en drinken! De vitale levensstroom Prana voorziet daar kennelijk in. Na inmiddels dertig jaren yoga beoefening heeft mijn ervaren yoga lerares mij nimmer aangeraden om helemaal niet en nooit te eten en te drinken. Maar, bedoel je letterlijk of figuurlijk? Bewust zijn, besef hebben e.d., dat volg ik. Maar “helemaal niet en nooit” maakt mij warempel nieuwsgierig.

Reactie op Henry Mensink
Oscar Dres 7 maanden geleden

…Ik geloof er helemaal niks van. de zg “Breatharians” beweren van de lucht te leven (of prana). persoonlijk denk ik dat dit wel mogelijk is, maar ik heb maar een paar mensen gezien waar dit echt ook werkte. je kunt overigens wel een lange tijd zonder voedsel en ook water, maar deze termijnen zijn gelimiteerd (ong. 40 dagen zonder voedsel en 4 dagen zonder water). Ik ben wel benieuwd of Harry ook kan aantonen dat hij echt zo lang al leeft zonder deze middelen.

Eric Decaluwe 7 maanden geleden

Door het vlees duurder te maken,…zou men minder vlees eten,…dus meer gezonde mensen!
minder dierenleed, & goed voor het milieu,
en een deel van de taks naar de kleine landbouwer,… daar hebben ze recht op.

Martine van Dam 7 maanden geleden

Wááát zeg je nu: dat vleeseten een tractatie zou moeten zijn,\???iets bijzonders????wat een halfslachtigheid!!
Mensen moeten zich juist bewust worden van wat vlees is: een dood lijf, een lijk! Wat ten koste van heel veel leed verkregen wordt.

Jacvob van der Sluis 7 maanden geleden

Daar ben ik het mee eens. Een dier is iets heel bijzonders en het vlees ook. Mijn jeugd heb ik doorgebracht met schapen en koeien. Een oude melkkoe, op het einde van de laktatie, werd in de zomer vetgeweid. Zo heette dat toen. Ik bracht zo’n koe lopend naar de slager waar zij een paar dagen werd gestald voor de slacht om tot rust te komen. Het vlees was mals, aromatisch en goed dooraderd. Een luxe waarvan wij 1x per week in kleine porties met zijn 8 op zondag van aten. Een dier van ouderdom te laten sterven in opdracht van een superieure ideologie was er niet bij.

Eric Decaluwe 7 maanden geleden

Als je denkt…elke 5 seconden verhongert er een mens, waarschijnlijk een kind, terwijl varkens & koeien vetgemest worden,..voor de mens!
wat vlees eten voor mij betreft zou het een heel goede zaak zijn een taks te innen op vlees, het zou zeker al de gezondheid van veel mensen ten goede komen!

Eric Decaluwe 7 maanden geleden

Ik ben 69 jaar, vanaf mijn 27 jaar stopte ik met vlees eten , en drink nooit melk, echt voor niets nodig, er zijn genoeg andere goede producten, ik ben nooit ziek, …voor mij geen dierenleed,.. en nog goed voor het klimaat ook,

JanCees van Beers 7 maanden geleden

Dag Isabel, Al sedert vele jaren eet ik nog maar zeer zelden vlees. De wereld van groen en aanverwanten kent een ongekende culinaire rijkdom. Bezoeken aan verschillende Arabische landen, India, China et cetera waar prachtige vegetarische gerechten standaard zijn hebben me veel inspiratie geboden. Die reikt tot in onze keuken en is leidend bij het maken van fantastische gerechten. Ik kan die iedereen van harte aanbevelen! Vervang de traditionele barbecue eens door “Het Groene Buffet”. Ingewikkeld? Helemaal niet!

Reactie op JanCees van Beers
Joke 7 maanden geleden

Hai JanCees, ik eet al jaren alleen maar plantaardig en voel me daar geweldig bij, lichamelijk en geestelijk want het feit dat ik niet bijdraag aan dierenleed en de enorme belasting van onze mooie planeet maakt me heel gelukkig. Maar van ‘Het groene buffet’ heb ik nog nooit gehoord.Maakt me wel nieuwsgierig. Wat bedoel je daar mee?


+ Toon alle 15 reacties