Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

interview

“Volg de natuur”

Lees het interview met Dirco te Voortwis

Lees het interview met Dirco te Voortwis

Schathemeltjerijk worden: het is iets waar iedereen wel eens over nadenkt. Maar hoe word je het? En wanneer ben je het? We vroegen aan mensen over de hele wereld wat rijkdom voor ze betekent. Waaronder aan een boer.

Dirco te Voortwis (1982) is de vierde generatie die boert op boerderij Lindenhoff. Hij houdt schapen, koeien en varkens en verbouwt diverse grassen en kruiden. Zijn doel als boer: mensen laten genieten van goed geproduceerde voeding met authentieke smaak.

“Als boer ken ik rijkdom. Zeker. Ik zie het elke dag. Gras dat na de winter weer begint te groeien. Kalfjes die geboren worden. Die plensbui nadat het een tijd niet geregend heeft. Die dingen worden me gegeven. Boerenrijkdom noem ik dat.”

Tekst loopt door onder video

Gezond ecosysteem

“Omdat de natuur zoveel geeft wil ik er verantwoordelijk mee omgaan. Ik wil mijn land beter achterlaten dan dat ik het gekregen heb. Daarom doe ik zoveel mogelijk om een gezond ecosysteem in stand te houden. Ik kies ervoor geen kunstmest te gebruiken, geen bestrijdingsmiddelen op mijn gewassen te spuiten en de koeien zo veel mogelijk gras in plaats van maïs en krachtvoer te laten eten.

Op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in en ontvang een bericht zodra er een nieuw artikel verschijnt

Ja, die keuzes kosten geld. Daarom moet ik wel iets verdienen met wat ik doe. De boerderij is geen liefdadigheidsinstelling. Maar toch. Geld is passief. Het groeit niet. Ik geloof dat echte rijkdom alleen zit in alles wat lééft. In de natuur. In mijn gezin. In ideeën. Ik voel me rijk doordat ik mijn idealen kan na streven.”

Middel

“Geld is slechts een middel om die idealen te verwezenlijken. Ik heb daarom nooit de ambitie gehad om rijk te worden. En dat ben ik dan ook niet. Maar ik zie mensen die veel meer geld hebben dan ik en toch in armoede leven. Ze hebben geen oog voor wat ze allemaal hebben, zijn alleen maar bezig met meer, meer, meer. Ze ervaren nooit het gevoel van rijkdom, leven in een chronisch tekort. Er is altijd nóg wel iets dat ze willen hebben.

“Mijn gras groeit. Zónder me bezig te houden met hoe het bij de buren groeit”

lindenhoff-blog-1

“Zo nu en dan probeer ik even stil te staan bij hoe mooi het is dat ik die heb kunnen bouwen”, zegt Dirco over zijn nieuwe stal. Triodos Bank financierde de bouw. Bekijk hier de Lindenhoff op Mijn Geld Gaat Goed.

Natuurlijk, ik heb dat gevoel ook weleens. Dan zie ik andere boeren die iets hebben of doen wat ik ook wel zou willen. Meer biodiversiteit binnen het bedrijf bijvoorbeeld. Dan krijg ik de neiging om snel naar huis te gaan en keihard te werken om dat ook voor elkaar te krijgen. Maar dat is niet het goede uitgangspunt om aan het werk te gaan. Wie met die instelling werkt wordt niet gelukkig.”

Gezin

“Liever kijk ik naar wat ik wél heb. Mijn gezin bijvoorbeeld. Vier prachtige kinderen en een geweldige vrouw. En ik kijk naar hoe mijn bedrijf bloeit. Mijn gras groeit. Zónder me bezig te houden met hoe het bij de buren groeit. Als ik dat zou doen, dan leef ik in armoede.

Toen ik net begon met boeren wilde ik graag een nieuwe stal. Toen ik hem eindelijk gebouwd had was het nieuwe er al snel van af. Alles went, je geniet er niet meer van. Als je dat merkt moet jezelf tot de orde roepen.

Dus zo nu en dan loop ik die stal in. Probeer ik even stil te staan bij hoe mooi het is dat ik die heb kunnen bouwen. Dan voel ik dezelfde blijdschap als toen de stal er net stond.”

Verkleinen hebzucht

“Vanuit dat positieve gevoel ontstaat vanzelf de zin om naar iets nieuws te streven. Ik lig heus niet de hele dag met mijn gezin in het weiland over mijn idealen te dromen. Ik werk veel en hard. Maar ik probeer wel altijd het idee vast te houden dat het leven nu óók al goed is.

Je mag er zijn, los van je baan, vermogen, vrienden of sociale status. Rijkdom is het verkleinen van je hebzucht in plaats van het vergroten van je bezit. Ik wil werken vanuit tevredenheid en niet vanuit de zucht naar meer. Vanuit rijkdom en niet vanuit armoede.”

Hoe word je schathemeltjerijk?
We vroegen het de mensen die het zijn.

Zoals Dirco. Maar we vroegen het ook een stamoudste, ondernemer, filosoof en iemand die leefde zonder geld. Bekijk hier hun persoonlijke inzichten, en zie dat rijkdom gaat over meer dan geld alleen. www.triodos.nl/schathemeltjerijk

Wat vind je van "“Volg de natuur”"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 13 reacties

Kijk anders naar rijkdom | Triodos Bank 3 jaar geleden

[…] Lees ook het interview met boer Dirco > […]

ruud arends 4 jaar geleden

En hier ben ik het helemaal met eens, ik heb het gecopieerd van Dirco te Voortwis en het klopt..Cheers,Ruudo..!..

ruud arends 4 jaar geleden

Geld is er niet om ons rijk te maken
“Adem in. Je longen vullen zich met zuurstof. Adem uit. Nu zijn ze weer bijna helemaal leeg. Geen zorgen. Je weet dat ze snel weer vol zullen stromen met verse lucht. Het heeft geen zin om zoveel mogelijk zuurstof je longen in te zuigen en dan je adem in te houden. Lucht moet circuleren, anders stik je erin.

“Geld is slechts een transactiemiddel”

Marijke v Doorne 4 jaar geleden

Deze boer is een vakman rentmeester! Ik kan mij nog herinneren dat de meeste weiden vol bloemen stonden. Nu zijn het meest kale graslanden. (Zeg eens waar zijn de bloemen gebleven? Ze zijn dood gegaan in onze eigenzinnigheid. Zeg eens waar zijn de bloemen gebleven van dat kleine beetje geborgenheid,dat we elkaar kunnen bieden? Uitspraak van Phil Bosmans).

Faizal 4 jaar geleden

Rijkdom is het verkleinen van je hebzucht in plaats van het vergroten van je bezit.

Mooi gezegd…..

Reactie op Faizal
ria 4 jaar geleden

je hebzucht verkleinen zal je rijkdom vergroten, het hangt tussen alle belangrijke uitspraken op de muur van het toilet

Jos Sparreboom 4 jaar geleden

Schathemeltjerijk worden? Daar denk ik niet over na. Een leraar heeft het mij lang geleden geleerd.
Geld kun je uitgeven aan 3 verschillende dingen: voor de hap-hap, voor de heb-heb en voor de lol-en-leut.
Voor de hap-hap is alles wat je echt nodig hebt om te blijven leven.
Voor lol-en-leut moet ook mogen, zonder plezier in het leven red je het niet.
Voor de heb-heb is koeien, schapen en geiten dom. Zonde van de centen.

Reactie op Jos Sparreboom
Louis 4 jaar geleden

Ik begrijp niets van de stelling van Jos: “Voor de heb-heb is koeien, schapen en geiten dom. Zonde van de centen.”

Reactie op Jos Sparreboom
Mary Ritssema 4 jaar geleden

Jos lees eerst het artikel voor je oordeelt! Dirco ik vind het een mooi verhaal, wij eten uit milieu oogpunt weinig vlees, maar het stukje vlees waar jij voor zorgt mag met liefde op mijn bord liggen. Super dat je gelukkig bent met jouw leven!!!

Meije Sibbel 4 jaar geleden

Leuk Artikel. Maar er zijn veel makkelijkere manieren om legaal rijk te worden wat niets met fiat te maken heeft, ik heb het over crypto-valuta en andere blockchain toepassingen, het behaalde rendement is dan meestal rond de 70-1000% per week!, daar is de rente bij de bank helemaal niets bij!, dit is veel meer rendement als welke bank ook kan behalen met welke investering dan ook. Wissel de winst om in goud en je bent klaar!., perfect om pension op te bouwen.

Reactie op Meije Sibbel
Guppie 4 jaar geleden

Dat wordt nog hard werken in dat pension…

Reactie op Guppie
ROSALIE 4 jaar geleden

🙂 🙂 🙂 🙂

Nee 4 jaar geleden

Nee


+ Toon alle 13 reacties