Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

achtergrond

Waarom een klimaatadviesbureau houtskool ging maken

Bij een beetje weer steekt Nederland massaal de barbecue aan. Veruit de meest gebruikte brandstof daarbij is houtskool. Maar wist je dat houtskool vaak is gewonnen uit illegale houtkap, onder slechte arbeidsomstandigheden en is geproduceerd op open vuur? Climate Neutral Group bedacht hier iets op: zelf houtskool en briketten verkopen.

Het doet een beetje apart aan. In het netjes ingerichte kantoor van Climate Neutral Group (CNG) liggen her en der zakken houtskool, briketten en houtkrullen verspreid. Niet (alleen) voor de barbecue op het dakterras, maar vooral omdat dit klimaatadviesbureau zich sinds kort richt op de verkoop hiervan.

> Lees ook 6 tips om duurzamer te barbecueën

Houtskoolovens

Een rare combinatie? Dat blijkt wel mee te vallen zodra de directeur van CNG, René Toet, begint over het vonkje dat het vuur deed aanwakkeren.

“Bij CNG helpen wij organisaties en projecten stappen te zetten richting een kleinere ecologische voetafdruk. Om klimaatneutraal te ondernemen is compenseren van de restuitstoot de laatste stap.

houtskoolovens climate neutral group in Afrika

Houtskoolovens van CNG-projecten zijn in steeds meer Oegandese en Keniaanse huishoudens te vinden.

Dat is mogelijk via onze zorgvuldig geselecteerde klimaatprojecten. CNG werkt onder andere samen met de ‘Gold Standard’-projecten Uganda Efficiënt Cookstove Project en Paradigm Project in Kenya.

Deze projecten zijn opgezet omdat bijna 3 miljard mensen wereldwijd nog steeds op open vuur kookt. Het houtskool of hout dat zij daarbij gebruiken, veroorzaken giftige stoffen, CO2 en methaan. Broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering. In samenwerking met lokale organisaties ontwikkelden wij goedkopere en minder vervuilende hout- en houtskoolovens.”

Ontdekkingstocht

Door dit werk kwam CNG in aanraking met de wereld van de houtskoolindustrie. Die bleek enorm te zijn, en alles behalve schoon.

“Voor één kilo houtskool is ongeveer acht tot tien kilo hout nodig”

René Toet, directeur Climate Neutral Group

Toet: “Door de projecten met de houtskoolovens kwamen we steeds meer te weten over de houtskoolindustrie. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan negentig procent van de gebruikte houtskool in Europa afkomstig is uit Afrika en Latijns-Amerika?

Dit produceren zij op traditionele en inefficiënte wijze. Illegaal tropisch hardhout wordt in de openlucht verstookt. Hierbij komen weer diezelfde broeikasgassen vrij als bij het koken op open vuur dat we in Afrika zagen. Voor één kilo houtskool is zo ongeveer acht tot tien kilo hout nodig. Bovendien is de houtskoolindustrie weinig transparant en vindt er veel corruptie plaats.”

Gebruik in Nederland

Houtskool is big business in Nederland. “Er wordt hier jaarlijks zo’n 13 miljoen kilo aan houtskool verhandeld”, vertelt Toet. En ook uit onderzoeken van Trendbox en kieskeurig.nl blijkt de populariteit van deze kookmethode in Nederland.

Rene Toet directeur Climate Neutral Group

Rene Toet, directeur Climate Neutral Group

Zo heeft bijna ieder Nederlands huishouden wel een barbecue en wordt deze regelmatig uit de schuur gehaald. De overgrote meerderheid gebruikt hierbij houtskool als brandstof om voedsel op te warmen.

Het betekende het begin van iets nieuws. “We besloten op zoek te gaan naar een schone productiemethode voor houtskool. Na lang zoeken vonden we een mini-energiecentrale in Oost-Europa.

Productie

Deze centrale gebruikt het gas uit FSC-gecertificeerd hout om huizen te voorzien van warm water en gas. Als bijproduct blijft er houtskool over van hoge kwaliteit. De grote delen hiervan worden gebruikt voor waterzuivering en de kleine delen voor onze houtskool en briketten”, zegt Toet.

“Zo zijn wij op drie vlakken duurzaam”, vervolgt Toet. “De grondstof die wij gebruiken is duurzaam. De productie is duurzaam. Én het gebruik is duurzaam. Je verbrandt een honderd procent natuurlijk product dat is gewonnen uit hout dat gereguleerd wordt gekapt. Sommige mensen vergeten dat er soms bomen gekapt moeten worden om een bos in stand te houden.”

Groente

Toch realiseert ook Toet dat duurzamer barbecueën niet ophoudt bij houtskool. “Nederlanders zijn gewend om veel vlees op de barbecue te gooien en daar veel saus op te doen. Maar je kunt met groente ook zo veel lekkers doen. En daarmee is jouw voetafdruk op het klimaat veel kleiner. Zo kun je bijvoorbeeld rode bieten in het houtskool leggen.

We doen er alles aan om het bewustzijn rondom duurzaam barbecueën te vergroten. Zo vind je vegetarische barbecuerecepten op onze website en hebben we een kar voor evenementen, waarbij een kok heerlijke gerechten bereidt op ons houtskool.”

Duurzamere alternatieven?

Naast barbecueën op duurzaam houtskool zijn er de laatste jaren steeds meer alternatieven op de markt gekomen om milieubewuster te barbecueën.

Zo wordt het gebruik van een gasbarbecue of kokosbriketten steeds vaker genoemd als duurzaam alternatief. Toet twijfelt eraan of dit echt duurzaam is.

“Gas is een fossiele brandstof en raakt uiteindelijk uitgeput. Door gebruik te maken van FSC-gecertificeerd hout is het een CO2-neutraal proces. De CO2 die vrijkomt bij de productie van onze houtskool, wordt weer opgenomen.

Ik vind het bij de kokosbriketten een mooie gedachte dat er afval gebruikt wordt van een kokosnoot. Maar deze briketten worden vaak in de openlucht geproduceerd. De vervuiling die daarbij ontstaat, is vergelijkbaar als het produceren van houtskool op open vuur.”

Tony Chocolonely

Toet vindt het wel lastig dat de houtskoolproductie uit Afrika en Zuid-Amerika naar Europa verplaatst, waarmee daar de werkgelegenheid afneemt

“Op de lange termijn willen wij een kopie van onze fabriek in Afrika hebben”

“Ons eerste doel is bewustzijn te creëren in Nederland. Wij willen de Tony Chocolonely van de houtskool worden. Zij hebben ook eerst het bewustzijn rondom slechte arbeidsomstandigheden bij de chocoladeproductie op de kaart gezet in Nederland. En inmiddels doen zij dat internationaal, waardoor zij echt impact kunnen maken.

Ook wij krijgen sinds kort vragen uit Duitsland en Frankrijk van geïnteresseerde bedrijven. Op de lange termijn willen wij een kopie van onze fabriek in Afrika hebben. Daar zijn we zelfs al de eerste stappen in aan het zetten.”

Climate Neutral Group
Project CV

Climate Neutral Group (CNG) streeft naar een klimaatneutrale wereld. CNG wil mensen en organisaties inspireren om klimaatneutraal te leven en te werken. Dit doen zij door mensen en organisaties inzicht te bieden in hun CO2-voetafdruk, informatie te geven over besparende maatregelen en door de mogelijkheid te bieden om de onvermijdelijke CO2-uitstoot te compenseren door investering in duurzame energie- en bosprojecten. Triodos Bank financiert CNG sinds 2002 om klimaatneutraal ondernemen te stimuleren.

Tekst: René Laterali
Foto’s: Climate Neutral Group

> Wat kun jij zelf doen om duurzamer te barbecue? Lees het in 6 tips om duurzamer te barbecueën

Wat vind je van "Waarom een klimaatadviesbureau houtskool ging maken"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 11 reacties

6 tips om duurzamer te barbecueën | Triodos Bank 3 maanden geleden

[…] > Lees meer over het houtskool van Climate Neutral Group […]

Han 1 jaar geleden

Zie ook https://www.ecn.nl/nl/nieuws/item/houtskool-voor-de-perfecte-barbecue/ .. Is dat de bedoelde kleine energiecentrale? En zijn de adviezen van ECN toegepast?
Overigens is houtstook in NL door particulieren, helemaal in de bebouwde omgeving, een slechte zaak. Volgens het RIVM is de landelijke uitstoot van roet en (ultra)fijnstof door huishoudelijke houtstook nu al even groot als die van het verkeer. Roetfilters op (vracht)auto’s werken echt tegen roet en fijnstof. De verkeersuitstoot neemt naar verwachting de komende jaren snel verder af, terwijl gevreesd wordt dat de uitstoot van huishoudelijke houtstook eerder nog iets zal toenemen. Zie RIVM-rapport Meetstrategie roet. Maar uitbannen van bbq zal voorlopig niet lukken, en dan maar beter met dit spul.

Elly.paes47 @gmail.com 1 jaar geleden

Niet barbecueën en geen Vuurpotten buiten.NL
Je stikt in je eigen bed .

germeau 1 jaar geleden

Lees ik goed dat Triodos houtskool barbecues steunt? Dit wil ik niet steunen.

germeau 1 jaar geleden

Roken op werkplekken is niet toegestaan maar je buren in hun eigen huis uitroken met een houtskool barbecue is nog geaccepteerd. De rook van hout(skool) barbecues of vuurtjes zorgt voor veel overlast bij buren en is erg ongezond. Ramen en deuren dicht houden dan maar dicht houden is onzin. De lucht in je huis kan niet schoner zijn dan de lucht buiten. Bovendien heb je na een half uur zonder ventilatie ongezonde CO2 concentraties.
Alternatieven genoeg om lekker te koken of “gezelligheid” die niet ten koste van je omgeving gaat.

Hilda 1 jaar geleden

Het verbranden van hout, houtskool e.d. geeft zeer veel luchtvervuiling op de plek zelf EN bij de buren.
Waarom zou je jezelf en je kinderen blootstellen aan de gezondheidsschadende stoffen, die vrij komen bij verbranden van hout en houtskool?
Daarnaast kunnen buren die kortademig zijn of last hebben van de reuk niet meer gezellig buiten zitten als jij houtskool verbrand. Daarnaast moeten die buren hun (mechanische) ventilatie, ramen en deuren potdicht gesloten houden. Zodat de rook en geur niet in hun huis trekt en nog urenlang na jouw barbecue benauwdheid veroorzaakt! Heel vervelend bij een hittegolf: gevangen zitten in een potdicht afgesloten huis als je buren gezellig buiten zitten te houtskool-barbecuen.
Gebruik daarom uitsluitend een barbecue op gas of electriciteit!

TRIODOS, stop met deze milieuvervuilende en ziekmakende actie! Het past absoluut niet bij de doelstellingen van Triodos.

Reactie op Hilda
De mannen van ECHT 1 jaar geleden

We hebben je reactie gelezen en willen daar graag van onze kant op reageren.

Meer dan 3,5 miljard mensen wereldwijd koken op hout en dat is duurzamer dan koken op gas. Waarom? Omdat gas een fossiele brandstof is en klimaatopwarming veroorzaakt. Bij hout is dat juist anders omdat een boom tijdens haar groei CO2 opslaat. Bij verbranding komt die CO2 vrij maar door de aangroei van nieuwe bomen, dit gebeurd door aanplanting hetgeen het FSC keurmerk waarborgt, wordt het opwarmingseffect dus te niet gedaan. Daarmee is de cyclus neutraal.

Daarnaast is er bij de productie van houtskool veel te winnen op het gebied van efficiënt produceren hetgeen weer heel veel extra houtkap scheelt. Barbecueën is niet alleen in Nederland maar over de hele wereld een populaire aangelegenheid. ECHT® probeert mensen nu juist te bewegen om als je dan toch gaat barbecueën te kiezen voor de meest duurzame optie. Door gebruik te maken van FSC-gecertificeerd hout en door onze productiewijze is er nauwelijks luchtvervuiling en hiermee heb je een zeer hoogwaardig product in handen dat vrij is van verontreinigingen, minder rookt, geen nare geuren afgeeft en duurzamer is in gebruik.

We begrijpen dat u het liefst heeft dat iedereen stopt met barbecueën maar wij zien juist een rol voor ons weggelegd om juist de mens te bewegen naar de meest duurzame optie.

Reactie op De mannen van ECHT
Stichting HoutrookVrij 1 jaar geleden

Duurzaam versus gezond
Beste Triodos bank en Climate Neutral Group. Het verbranden van houtskool is gewoon schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Ongeacht het feit of het product FSC gecertificeerd is.
Het is jammer te constateren dat Triodosbank geen verschil ziet tussen de toepassing van dit product in een derde wereldland (waar vaak geen andere brandstoffen voorhanden zijn) en Nederland. De WHO is hier in ieder geval heel duidelijk over. Hoewel het rapport zich voornamelijk richt op het stoken van hout benadrukt de WHO dat men naar schone brandstoffen moet omschakelen wanneer dit maar enigszins mogelijk is. Daarnaast zijn er meerdere organisaties (sites) waar bijvoorbeeld in wordt gegaan op de gezondheidseffecten van de rook op etenswaren (PAK’s).
Ook gaat de Triodosbank er in zijn geheel aan voorbij dat erg veel Nederlanders hinder ondervinden van de vele fanatieke barbecuers. Triodos lijkt bijna trots te zijn dit product te mogen promoten gezien de tekst: Houtskool is big business in Nederland. “Er wordt hier jaarlijks zo’n 13 miljoen kilo aan houtskool verhandeld”, vertelt Toet. En ook uit onderzoeken van Trendbox en kieskeurig.nl blijkt de populariteit van deze kookmethode in Nederland.
Zo heeft bijna ieder Nederlands huishouden wel een barbecue en wordt deze regelmatig uit de schuur gehaald. De overgrote meerderheid gebruikt hierbij houtskool als brandstof om voedsel op te warmen.
Dan ten aanzien van het aspect duurzaam. Op de site van het Platform Duurzaamheid wordt uitgelegd wat onder duurzaamheid wordt verstaan (deel tussen de stippen hieronder).
………….. Duurzaamheid is door de jaren heen een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard. Veelal wordt de term duurzaamheid omschreven aan de hand van een theorie: de drie P’s:
• People (mensen)
• Profit (winst)
• Planet (aarde)
Naast het feit dat we geld willen verdienen en van de welvaart willen genieten is het ook onze taak om goed voor de mensen en het milieu te zorgen. Immers, als we dit verzaken is de toekomst van de mensheid in het geding. Wij hebben nu een verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties die zullen komen. Wanneer wij bijvoorbeeld alle fossiele brandstoffen verbruiken, zal de volgende generatie met een enorm probleem zitten. Dit geldt ook voor vraagstukken als opwarming van de aarde, CO2-uitstoot en voedselproblematiek.
Wat houdt de term duurzaamheid precies in? De volgende definitie is geformuleerd door de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
Kortom, duurzaam kijkt naar de huidige behoefte die de mensen op de aarde hebben en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat de mensen, het milieu of de economie in gevaar komen ……………

Vooral de laatste zin intrigeert: …. zonder dat de mensen en/of het milieu in gevaar komen.
Hoe is het dan toch mogelijk dat het verkopen en verbranden houtskool duurzaam mag worden genoemd? Vanuit milieu en gezondheidsoogpunt zult u waarschijnlijk antwoorden dat het maar om 13 miljoen kilo houtskool gaat. Dus waar hebben we het over?
Duurzaam is een prachtig woord waar de handel graag gebruik van maakt. Vooral inzoomen op het productieproces en het CO2 neutraalaspect (is een theoretische wetenschap). De echte belangrijk aspecten (milieu en gezondheid) zijn ook in uw relaas naar de achtergrond verdwenen. In die zin ben ik benieuwd of u het bijvoorbeeld duurzaam geproduceerde tabak zou promoten? Want als mensen dan toch roken ..

Reactie op De mannen van ECHT
Hilda 1 jaar geleden

Geachte mannen van Echt,

In mijn voorgaande reactie kunt u lezen dat ik absoluut geen bezwaar maak tegen barbecuen in het algemeen. Echter, op houtskool barbecuen is zeer veel schadelijk voor de longen van jezelf, je kinderen en de buren dan barbecuen op gas of electriciteit.
Daarom is uw uitspraak “We begrijpen dat u het liefst heeft dat iedereen stopt met barbecueën” onterecht. Hierbij verzoek ik u om betreffende uitspraak in te trekken.
Bij voorbaat dank.

Leo Huijsen, vegetarier 1 jaar geleden

Niet barbecuen. Het is milieu-. dier en buuronvriendelijk.

Ronald van Harten 1 jaar geleden

Super interessant artikel en mooi dat dit gebeurd! Werk zelf bij EcoZoom (www.ecozoomstove.com) en wij produceren en verkopen efficiente cookstoves en verkopen deze in Oost-Africa (deze zijn van veel hogere kwaliteit, veel efficienter en duurzamer dan de stoves die in dit artikel genoemd worden). Zou het zeker interessant vinden om eens met Rene te spreken of er samenwerkingsmogelijkheden zijn


+ Toon alle 11 reacties