Bram Leijten
Bram Leijten

“We weten uit marktonderzoek dat veel mensen graag zouden willen overstappen op zonnestroom, maar uiteindelijk terugschrikken voor de aanschafprijs van zo’n 4.000 euro”, vertelt Bram Leijten van Zelfstroom.

“Soms zetten ze de stap ook niet om meer praktische redenen. Ze zien op internet veel aanbieders van zonnepanelen, maar vragen zich af welke bedrijven betrouwbaar zijn en goede kwaliteit leveren. Wij proberen de grote groep huiseigenaren die wel willen maar niet kunnen of durven, toch enthousiast maken.”

CV

BRAM LEIJTEN (1972)

Bram Leijten werkte 15 jaar bij een grote auto-importeur, de laatste jaren was hij als directielid ook verantwoordelijk voor innovatie. “In die functie maakte ik kennis met de markt voor duurzame energie”, vertelt hij. “De automobielsector is echter tamelijk behoudend en nog sterk gebaseerd op gebruik van fossiele brandstoffen. Ik wilde sneller en verder.” Zo werd het idee geboren om te starten met Zelfstroom: een bedrijf dat de overstap naar een duurzame samenleving wil versnellen.

Dat doet Zelfstroom door zonnepanelen te verhuren aan huiseigenaren. Leijten: “Die hoeven dus geen investering te doen, maar betalen een maandbedrag dat meestal lager ligt dan hun huidige energierekening. Huishoudens besparen dus vanaf dag één op hun kosten. Bovendien zijn ze volledig ontzorgd, want wij regelen alles.”

Na 10 jaar kunnen huiseigenaren de panelen voor ongeveer 50 euro per stuk overnemen. Dat komt neer op zo’n 500 euro per huishouden. “Omdat we alleen de beste kwaliteit panelen gebruiken, gaan ze na de overname nog 20 jaar mee”, aldus Leijten.

Positieve verandering

Ondernemer Leijten richtte Zelfstroom in 2014 op. Leijten: “Er wordt in Nederland teveel gepraat en gepolderd over duurzaamheid, maar in de praktijk gebeurt er weinig. Daar erger ik me aan. We lopen ver achter met groene energie. Het marktaandeel groene energie ligt op nog geen 7%, terwijl bijvoorbeeld Duitsland al boven de 30% zit. Wij versnellen de energietransitie.”

> Lees ook ‘Zonnepanelen op je dak in 6 tips’

Uiteindelijk moeten we naar volledig duurzaam. “En dat is nog een enorme stap”, zegt Leijten. “Wij dragen bij aan de positieve verandering die nodig is. Dat doen we door de overstap naar zonnestroom eenvoudig en financieel aantrekkelijk te maken.”

Groei en bewustzijn

Zelfstroom is een jong bedrijf, maar groeit razendsnel. Leijten: “Onze panelen liggen nu op ruim 3.000 daken. In 2020 willen we 50.000 huizen van zonne-energie voorzien, om daarna door te groeien. Ook bekijken we of we in de toekomst andere producten kunnen aanbieden zoals zonneboilers en systemen voor het opladen van elektrische auto’s.”

Gezin
Eén van de 3.000 huishoudens met zonnepanelen van Zelfstroom.

Wie eenmaal zonnepanelen op zijn dak heeft, gaat ook vaak in bredere zin duurzamer leven, vertelt Leijten. “Dat ontdekken we via interviews met onze klanten. Door je eigen stroom op te wekken, word je je bewuster van je verbruik. Je ziet de cijfers van opwek en verbruik dagelijks op de meter. Daardoor pas je je gedrag aan. Je let erop om het licht uit te doen als je de kamer verlaat. En als de koelkast kapot gaat ben je eerder geneigd om die te vervangen door een energiezuinig model.”

Het besluit om zonnepanelen te nemen, leidt in gezinnen tot andere en nieuwe gesprekken, zegt Leijten. “Hoe gaan we om met ons afval? Is het niet beter om vaker vegetarisch en biologisch te eten? En kunnen we overstappen op een elektrische auto? Dat soort vragen komt sneller op tafel als je eenmaal de stap naar zonnestroom hebt gezet.

Het lijkt erop alsof door die stap het hek van de dam is, in de positieve zin van het woord. Als bedrijf willen wij niet alleen zonnepanelen leveren, we willen onze klanten ook enthousiast maken voor een duurzamere manier van leven.”

Succesvolle crowdfunding

Tot voorkort financierde Zelfstroom de aanschaf van haar zonnepanelen volledig met crowdfunding. “We hebben nu 10 succesvolle crowdfundingcampagnes achter de rug”, zegt Leijten. “De laatste was eind 2016. Binnen 7 uur haalden we 2 miljoen euro op. Tot nu toe is de kleinste investering 20 euro, maar de grootste investeerder heeft al 6 ton ingelegd.”

Het succes van de campagnes laat volgens Leijten zien dat er in de samenleving een breed draagvlak is voor zonnestroom. “En dat geeft ons enorm veel energie. Tegelijkertijd weten we dat we naast crowdfunding ook bancair krediet en grotere investeerders nodig hebben om onze ambities te realiseren. Want alleen crowdfunding levert te weinig op. Daarom zijn we blij dat Triodos Groenfonds sinds kort projecten van Zelfstroom financiert.”

Direct van de bron

Zonne-energie heeft de toekomst, zegt Leijten veel energiedeskundigen na. “Het is de meest duurzame vorm van energie die er bestaat, direct afkomstig van de bron. Bovendien is de techniek om zonnewarmte om te zetten in elektriciteit zeer betrouwbaar. Het is een volwassen techniek: de eerste zonnepanelen werden 70 jaar geleden ontwikkeld. Bovendien is de techniek de afgelopen jaren sterk verbeterd. Een modern paneel wekt 50% meer stroom op dan een paneel uit 2007.”

Maar de ruimte voor verdere verbetering is inmiddels niet zo groot meer. Leijten: “De innovatie is zó snel gegaan, dat we de komende jaren alleen nog marginale verbeteringen mogen verwachten. Het is nú tijd om de hoogwaardige panelen van vandaag op grote schaal te plaatsen. Met ons huurconcept leveren we daar een bijdrage aan.”

BELEGGEN IN DUURZAME ENERGIE

VIA TRIODOS BELEGGINGSFONDSEN

Steeds meer mensen kiezen voor groene energie. Leggen zonnepanelen op hun dak. Of nemen energiebesparende maatregelen. Door te beleggen in windmolens, zonneparken of bijvoorbeeld duurzaam vastgoed help je om de transitie te maken van fossiele energie naar duurzame energie.

Wil jij hieraan bijdragen? Dat kan, door te beleggen in:

> Triodos Energy Transition Europe Fund
> Triodos Multi Impact Fund

Beeld: Tommy de Lange