Mis jij een veranderaar die absoluut niet in dit rijtje mag ontbreken? Deel het in de reacties onder het artikel.

1. Dave Hakkens

Plastic is veel te mooi om weg te gooien, stelt industrieel ontwerper Dave Hakkens. “Hij maakt de prachtigste, duurzame producten van wegwerpplastic”, geeft Wendela aan. En inderdaad: met Precious Plastic worden machines en gereedschappen ontwikkeld waarmee plastic omgevormd kan worden tot nieuwe producten. Maar Hakkens doet meer: word lid van het door hem opgerichte One Army om samen met anderen globale problemen te tackelen.

Volg hem op zijn Instagram-account of kijk op zijn website.

2. Merijn Tinga

Nog een plastic-fighter: beeldend kunstenaar Merijn Tinga staat ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer. Met zijn surfboard – gemaakt van plastic afval dat hij uit de zee viste – onderneemt hij tochten om aandacht te vragen voor de grote hoeveelheden plastic in onze wateren.

Zo surfte hij het kanaal over en maakte hij een tocht van ruim 1200 kilometer over de Rijn. Op zijn Instagram-account kun je zijn avonturen volgen.

3. Jerry Afriyie

“Omdat hij het anti racismedebat, al voordat #BLM ons echt wakker schudde, een enorme push heeft gegeven. Steeds op een vreedzame geduldige en zeer strijdbare manier. Hij heeft samen met anderen gebouwd aan een beweging. Onder andere door Kick Out Zwarte Piet, maar veel meer dan dat. Schoolprogramma’s, Dag van de Empathie, voorlichting, fundering voor Black Archives met andere strijders. Onvermoeibare strijder.” Lovende woorden voor Afriyie van Marten. Hoewel Afriyie inderdaad al jaren bezig is, zal hij zich waarschijnlijk ook komende jaren (moeten) blijven inzetten tegen racisme en voor gelijke rechten.

Deze veranderaar is inmiddels best bekend bij het grote publiek, maar veel mensen zijn minder goed op de hoogte van de activiteiten die Marten benoemt in zijn reactie. Des te meer reden om hem in 2021 te gaan volgen. Op zijn Instagram-account post hij regelmatig over al zijn activiteiten en de inspirerende mensen die hij daarbij tegenkomt.

Niet genomineerd, maar ook interessant om te volgen over dit onderwerp:

Mitchell Esajas - Mede-oprichter van The Black Archives, een archief rondom zwart erfgoed.

Sabrine Ingabire - Een Belgisch-Rwandese journaliste, mensenrechtenactiviste en spreker.

4. Nynke Tromp

Ze promoveerde aan de universiteit in Delft als social designer en zocht uit hoe je als  industrieel ontwerper een bijdrage kunt leveren aan de sociale cohesie in een buurt. Tromp vraagt zich altijd af hoe producten het gedrag van mensen kunnen veranderen. Inmiddels is ze een van de meest vooraanstaande onderzoekers die zich bezighoudt met de vraag hoe design kan bijdragen aan de oplossing van prangende sociale problemen.

Tromp zit niet op Instagram maar geeft wel regelmatig TEDx Talks waarvan veel filmpjes op Youtube te vinden zijn.

5. Dalila Sayd

Een duurzaam voedselsysteem is volgens Dalila Sayd pas succesvol als het ook een sociaal systeem is, waarin goed eten voor iedereen toegankelijk is. Daarom richtte ze Het Eetschap op, een stichting die het voedselsysteem wil verduurzamen en socialer wil maken door kennis over voedsel te verzamelen en te verspreiden. Zo leveren ze een bijdrage aan een inclusieve maatschappij, met gezonde en betaalbare voeding voor iedereen. Sayd is te volgen op Linkedin.

6. Jelmer Mommers

“Jelmer toont zijn publiek dat een duurzamere wereld in werkelijkheid een veel mooiere wereld is, en dat we met duurzaamheid een hele hoop kunnen winnen”, schreef Ruben bij zijn nominatie. Mooier kunnen we het zelf eigenlijk niet formuleren. Onvermoeibaar blijft Mommers onderzoek doen naar klimaat en duurzaamheid om daar journalistieke stukken over te schrijven voor De Correspondent. Ook verscheen van zijn hand het boek Hoe gaan we dit uitleggen, over onze toekomst op een steeds warmere aarde.

Naast Jelmer Mommers werden ook Rob Wijnberg en Rutger Bregman van De Correspondent genoemd als veranderaars.

7. Merlijn Twaalfhoven

Met verbeeldingskracht, schoonheid en creativiteit wereldproblemen te lijf gaan; componist en creatief onderzoeker Merlijn Twaalfhoven doet het. Hij zoekt uit hoe kunst en kunstenaars een rol van betekenis kunnen spelen bij het oplossen van grote en kleine wereldproblemen. Lees daar meer over in zijn boek Het is aan ons. “Hij is niet uit op persoonlijk gewin, maar op wereldwijde harmonie”, schreef Corrie over haar nominatie.
Je kunt Twaalfhoven het beste volgen via de wekelijkse nieuwsbrief die hij schrijft namens The Turn Club. Daarin staan elke week voorbeelden van 'kunstkracht' bij maatschappelijke vraagstukken.

8. Marjolein Jonker

“Dé pionier voor anders, kleiner en duurzamer wonen”, schreef Elisa over Marjolein Jonker. “Ze heeft tiny houses in Nederland op de kaart gezet met veel passie en doorzettingsvermogen.” Dit jaar verhuist Jonker haar Tiny House naar de natuur-inclusieve en circulaire wijk Olstergaard in Olst-Wijhe. Op haar blog en via haar Instagram-account neemt ze je mee in de ontwikklelingen rondom de verhuizing. Zo neemt ze je bijvoorbeeld mee in de aanleg van haar eetbare tuin die ze daar gaat aanleggen.

9. Steffi de Pous

Ze was model, VJ, presentatrice en yogadocent maar inmiddels is Steffi de Pous vooral bekend door haar stichting Because We Carry. Daarmee probeert ze het leven van vluchtelingen in kampen op Lesbos wat menswaardiger te maken. Dat doet De Pous “met veel inventiviteit, creativiteit, daadkracht en bakken vol liefde”, schrijft Elly. De Pous en Because we Carry zijn na de branden in kamp Moria verder gegaan met hulp bieden en ze mengen zich steeds vaker in het publieke debat rondom de opvang van vluchtelingen in Griekenland. Je kunt De Pous het beste volgen via haar Instagram-account.

> Lees ook "Tienduizenden sinaasappels voor Lesbos"

10. Wouter van Eck

Wie voedselbos zegt, zegt Wouter van Eck. Het lukte hem om in tien jaar tijd van een kale maisakker een voedselbos te maken: Foodforest Ketelbroek. Het bos is heel divers, er staan ruim tweehonderd eetbare soorten planten, groenten en fruit. Zo laat Van Eck zien dat voedselproductie en natuur één kunnen zijn. Journalist Mac van Dinther schreef vorig jaar een mooi boek over het bos: Vier seizoenen Ketelbroek. Je moet het bos in om Wouter van Eck te volgen, maar er wordt ook regelmatig over hem geschreven in de krant.

11. Juliëtte Schraauwers

Ze noemt zichzelf verbinder, visionair en vrijheidsmiljonair. Wil je weten waarom? Lees dan haar blogs over een nieuw onderwijssysteem, voedselconsumptie, duurzaam leven en klimaat. “Ik leer je wat je op school had willen leren”, aldus Schraauwers. Het maakt op z’n minst nieuwsgierig. Lees haar blog of check haar Instagram.

Welke genomineerde veranderaars zijn nog meer interessant om te volgen:

12. Niels Meijssen, bedenker en CEO van Beterboeken, een duurzame hotelboekingssite.

13. Lena Hartog, brein achter de Slow Fashion Movement.

14. Rikkert van Huisstede, kunstenaar en oprichter van beweging Boys won’t be boys, over hoe stoer het is om je (als man) kwetsbaar op te stellen. 

15. Armanda Govers, van de blog Even Geen Vlees.

16. Godfrey Lado, medewerker van ASKV | Steunpunt Vluchtelingen.

17. Maarten van Keulen van Circular Coffee Collective. Een sociale ondernemer met een passie voor koffie, ecologie en gelijkheid.

18. Janneke Postulart, ‘omwentelaar’ voor een duurzamer leven.

19. Marcel Kolder, noemt zichzelf ‘kanteldenker’ die burger en overheid duurzaam laat ‘kantelen’.

20. Emily Jane Townley van Leven zonder afval, blogt al sinds 2013 over dit onderwerp.

21. Alexander Hogendoorn, inspirator in de zorgsector; begon Zorgvrijstaat West in Rotterdam met daaraan gekoppeld het Zelfregiehuis.

Wil je Triodos Bank volgen op social media? Dat kan via Instagram, LinkedIn of Facebook.

40 jaar Triodos Bank

40 jaar veranderkracht

Geld heeft positieve veranderkracht. Dat is het idee waar alles in 1980 mee begon. Het verhaal van veertig jaar Triodos is het verhaal van veertig jaar pionieren en tegen de stroom in zwemmen. Maar dat doen we niet alleen. Triodos is onderdeel van een grotere beweging van mensen die zich inzetten voor een eerlijke, menselijke en groene samenleving. Daarom grijpen we dit moment aan om veranderaars van toen, nu en de toekomst aan het woord te laten.

Lees onze verhalen over veranderaars