De huidige situatie van thuiszitten en -werken, is misschien wel hét moment om de duurzaamheid van je huis eens onder de loep te nemen. Een recente enquête van Vereniging Eigen Huis vertelt echter een ander verhaal: 40 procent van de 1.500 ondervraagden stelt verduurzamingsplannen juist uit, vanwege de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt.

De Energiebespaarders

De Energiebespaarders is een online platform voor onafhankelijk energieadvies. Ze rekenen voor je uit hoe je het beste je woning kunt verduurzamen met een bespaarcheck en een persoonlijk advies. Ook maken ze offertes voor je op van lokale installateurs. Triodos Bank werkt samen met de Energiebespaarders. Dat betekent onder anders dat je een gratis energieadvies krijgt bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek.

Jelle Hilgeman van de Energiebespaarders
Jelle Hilgeman van de Energiebespaarders

“Volkomen begrijpelijk natuurlijk, maar ik vind het ook jammer”, zegt Hilgeman. “Verduurzaming is juist nu een goed idee.” Als energieadviseur bij De Energiebespaarders weet Hilgeman alles van woningverduurzaming én de kansen die het met zich meebrengt. En die kansen zijn er dubbel en dwars, zegt hij, ook in coronatijden.

Waarom is verduurzaming van je woning juist nu een goed idee?

“Ik snap dat mensen er momenteel huiverig over zijn, maar dat is ook jammer. Het kan een rem op de energietransitie zetten, terwijl we laatste jaren zo goed bezig waren. Daarnaast kan verduurzaming in financieel opzicht juist heel interessant zijn. De maandelijkse energiebesparing die je ermee realiseert, kan in een (mogelijke) economische crisis goed van pas komen. Het rendement van woningverduurzaming is in ieder geval hoger dan wanneer je je geld op de spaarrekening laat staan. Daar komt bij dat we momenteel met z’n allen thuis zitten. Een beter moment om je huis te verduurzamen, is er eigenlijk niet.”

De maandelijkse energiebesparing van verduurzaming kan in een (mogelijke) economische crisis goed van pas komen

Toch houden veel mensen hun hand liever even op de knip. Hoe kunnen ze hun huizen in deze periode toch verduurzamen, zonder al te hoge kosten te maken?

“Er zijn veel mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld altijd een goed idee om te kijken of de buitendeuren wel goed aansluiten op de deurpost en of de tochtstripjes aan vervanging toe zijn. Daarmee verbeter je de isolerende schil van je huis. Kleine investeringen, zoals een energiebesparende douchekop, ledverlichting of een energiezuinige wasmachine of droger, maken ook al snel impact. Daarnaast loont het om je gedrag eens onder de loep te nemen; verduurzaming begint immers met het terugdringen van je energieverbruik. Kan de thermostaat in de winter bijvoorbeeld een graadje of 2 lager? En kan de was in de zomer in de tuin drogen, in plaats van in de droger?”

> Een andere manier om goedkoop en snel te verduurzamen, is de overstap op een andere, groenere energieleverancier. Bekijk hier de 11 duurzame koplopers van 2019. En bekijk hier nog 9 bespaartips.

Online verduurzamingsadvies

Adviseurs van De Energiebespaarders komen normaal gesproken langs bij hun klanten, om het huis energetisch gezien in kaart te brengen en de verduurzamingskansen te bespreken. Door het coronavirus kan dat natuurlijk even niet meer, maar het adviesbureau ging daar creatief mee om. “We doen woningbezoeken nu online”, vertelt Hilgeman. “De klant levert op voorhand wat meer documenten aan dan normaal (zodat wij vooronderzoek kunnen doen) en geeft ons door middel van beeldbellen een tour door het huis, van de meterkast tot de cv-ketel. Het is iets meer werk, maar we kunnen een woning op deze manier bijna net zo goed in kaart brengen als voorheen.”

Welke maatregelen maken volgens jou de meeste duurzame impact?

“De maatregelen die een investering vereisen, maken ook de grootste duurzame impact. Zo is het nu eenmaal. In eerste instantie is het zaak om je energiegebruik zo ver mogelijk terug te dringen. Dé manier om dat te doen, is goede isolatie van de gevel of spouwmuur, het dak, de vloer en de ramen. Vervolgens kun je onderzoeken of je huis geschikt is voor zonnepanelen of een duurzamer verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp. Dat zijn de drie belangrijkste slagen die je kan maken, in die volgorde.”

> Lees hier de 7 effectiefste manieren om je huis te verduurzamen (compleet met kosten en (milieu)besparing)

Wanneer je met woningverduurzaming van start gaat, wat is dan stap één?

“Het is belangrijk om helder te hebben wat je doel en wensen zijn en je keuzes daarop afstemt. Wil je volledig van het gas af? Of wil je vooral geld besparen? Daarnaast is het slim om je startpunt in kaart te brengen. Hoeveel gas gebruik je? En hoe verhoudt dat zich tot het gemiddelde Nederlandse gasverbruik? Als jouw maandelijkse gasrekening hoger uitvalt dan het gemiddelde, weet je meteen dat er veel potentieel is voor verbetering.

Daarnaast is het goed om je online in te lezen over de mogelijkheden die je hebt. Op Milieu Centraal kun je bijvoorbeeld veel goede en onafhankelijk informatie vinden. En op onze website kun je een gratis bespaarcheck doen.”

Advies van De Energiebespaarders
Advies van De Energiebespaarders

Wanneer schakel je een adviseur in?

“Veel mensen vinden woningverduurzaming lastig, weten niet waar ze moeten beginnen, zien door de bomen het bos niet meer of hebben de tijd (of zin) niet om het uit te zoeken. Als je je daarin herkent, raad ik zeker aan om een adviseur in te schakelen. Verduurzaming van je huis is vaak (en helaas) nogal een gedoe. Wie de spouwmuur wilt isoleren, heeft bijvoorbeeld de kans dat drie verschillende installateurs ook drie verschillende adviezen zullen geven over het juiste isolatiemateriaal. Hetzelfde geldt bij zonnepanelen: er zijn inmiddels talloze zonnepanelen op de markt, met uiteenlopende prestaties op het gebied van rendement en milieuvriendelijkheid. Een installateur raadt simpelweg het merk aan dat hij kan leveren, terwijl een onafhankelijk adviseur het zonnepaneel zal aanraden dat het beste aansluit bij jouw wensen en situatie.”

Heb je nog een laatste, gouden tip of advies?

“Duurzame maatregelen moeten wel echt zin hebben. Dat klinkt heel logisch, maar dat is het niet per se. Bodemisolatie wordt bijvoorbeeld vaak aangeraden, maar dat is eigenlijk alleen bij optrekkend vocht uit de grond relevant. Kruipruimtes zijn namelijk bijna altijd geventileerd, dus door de bodem ervan te isoleren, verhelp je de koude luchtstromen onder je vloer niet. Wij raden een verduurzamingsmaatregel dan ook alleen aan als het ecologische winst, financiële winst of extra comfort oplevert. Maar het liefst natuurlijk alle drie.”

Triodos Hypotheek

Hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente

De Triodos Hypotheek helpt met verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies van De Energiebespaarders ter waarde van € 300. Als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming met 50% korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.

Fotografie: De Energiebespaarders