1. Zet eerst even een lekker muziekje op: prideradio.online
Designactivist Gyor Moore (later meer over hem) zette vorig jaar Prideradio.online op. Een platform met muziekvideos van LGBTQ+-artiesten van over de hele wereld.
2. De geschiedenis achter de Pride-vlag(gen)? Valentijn de Hingh van De Correspondent legt het uit
De organisatie van Pride gebruikt sinds vorig jaar de zogenoemde Progress Pride-vlag van grafisch ontwerper Daniel Quasar. Hierop staan naast de regenboogkleuren ook zwart, bruin, lichtroze, lichtblauw en wit. Niet iedereen is daar even blij mee. Ook wij kregen bij het plaatsen van een afbeelding met deze vlag op Instagram een kritische reactie.
En inmiddels is er weer een nieuwere variant, waarin een stukje van de interseksevlag is opgenomen. Toch blijken deze veranderingen geen nieuw fenomeen. Dat legt Valentijn de Hingh van De Correspondent onder andere uit in een artikel hieraan gewijd.
Benieuwd naar de geschiedenis van de vlag en Pride? Hoe al deze vlaggen er eigenlijk uitzien, en vooral ook de ‘eindbaas van de Pridevlaggen’?
3. Netflixserie Anne+: een verfrissende kijk op homoseksualiteit en queer-zijn
Wat begon als webreeks op NPO3 groeide uit tot een serie op Netflix. 'Anne+', over lesbische twintiger Anne, biedt een verfrissende kijk op homoseksualiteit en queer-zijn. De luchtige afleveringen gaan over diversiteit, identiteit, relaties en je plek vinden in de wereld. Deze herfst verschijnt er ook een gelijknamige speelfilm in Nederlandse bioscopen.
Wil je deze video zien?
Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring
4. Toneel in je oren: The Harvest van Toneelgroep Oostpool
Hokjesdenken om je blik te verruimen. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is wat de jonge Nederlands-Kosovaarse toneelschrijver Vera Morina doet in haar nieuwste werk The Harvest, een zesdelig hoorspel van Toneelgroep Oostpool (ook via Spotify). Het speelt zich af in de nabije toekomst, waar een rigide grens is opgetrokken tussen de queercommunity en de heterowereld.
5. Hoe Hidaya strijdt voor gelijke rechten voor LHBTQIA+’ers zonder papieren
Hidaya vluchtte in 2017 van Oeganda naar Nederland. Sindsdien leeft ze hier zonder papieren. De IND vond geen bewijs voor haar reden van de vlucht. Toch gaat Hidaya de strijd aan voor gelijke rechten. Voor vrouwen, voor andere LHBTQIA+’ers en mensen die net als zij geen papieren hebben.
6. VPRO-documentaires die je moet zien volgens Pete Wu
Journalist, schrijver en Pride-ambassadeur Pete Wu deelt vijf LHBTQIA+-tips uit het VPRO-archief. Van seks met een vrouw naar hypermannelijkheid, zogenoemde 'genderbenders' in Nicaragua, mannen in de kast in Beijing en lesbiennes in alle kleuren en maten.
7. Doneer voor een gelijkwaardige samenleving
Met het Pride Pakket van Hivos kun je laten zien dat diversiteit belangrijk is én steun je hun werk voor een gelijkwaardige en inclusieve wereld.
Het pakket bestaat uit een 'Free to be me' faketattoo, sticker en button. Speciaal voor Hivos ontworpen door kunstenaar en activist Sioejeng Tsao.
Al sinds 1994 bundelen Hivos en Triodos Bank hun krachten en kennis voor duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden in Hivos-Triodos Fonds. Dit fonds investeert als een van de eerste in microfinanciering en nu ook in duurzame landbouwketens en energie.
8. Beluister onze podcast Beste collega,
In onze podcastreeks Beste collega, gaan we in gesprek met inspirerende mensen die zich uitspreken over ongelijkheid, vooroordelen en discriminatie. Hosts bij deze gesprekken: Chrysha Neels, de eerste Diversity & Inclusion Officer van Triodos Bank, en Talitha Muusse, presentator en ondernemer.
In aflevering een en drie uit deze serie komen singer songwriter Shishani en Design Activist, Gyor Moore, aan het woord. Beiden voorvechters van Pride als eerbetoon en de protestboodschap.
Shishani: “Pride is begonnen als protest; mensen die structureel gemarginaliseerd werden, stonden op voor hun rechten. Dit alles naar aanleiding van de Stonewall Riots. Vooraan stonden transvrouwen van kleur. Vandaag de dag is Pride voor mij het bewustmaken van de hele samenleving dat dit niet alleen ‘iets is van de lgbtiq+-community’. Het is een strijd van ons allemaal om te omarmen dat we inherent divers zijn; in gender, geaardheid, culture achtergrond etc., zodat we een wereld kunnen vormen waarin iedereen een waardige plek kan innemen.”
Gyor sluit zich daar bij aan: “Het is veel meer dan een feestje: het is een eerbetoon, een boodschap. 'We zijn er wij eisen respect en gelijkheid’. Het is heel eventjes, op een hele kleine schaal voelen hoe het is om de norm te zijn.”
- Beluister de aflevering van Shishani over je (durven) uitspreken op Spotify
- Beluister de aflevering met Gyor over representatie en trots op je identiteit op Spotify
9. Ontdek waarom klimaatactivisme niet zonder LHBTQIA+’ers kan
Lhbti+-onderdrukking en klimaatverandering zijn twee kanten van dezelfde medaille, zeggen de activisten van Queers4Climate. Zij laten daarom hun ‘queer, feministisch perspectief op klimaatverandering’ horen. ‘De klimaatcrisis treft gemarginaliseerde groepen het hardst.’
Heb jij nog een tip? Laat die dan hieronder achter in de reacties.
Van ik naar wij
Hoe Triodos Bank zich inzet voor sociale inclusiviteit
We leven in een wereld waar de kansenongelijkheid stijgt. Hoe kunnen we dat veranderen? Door een wereld te creëren waarin iedereen, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt, mee kan doen en zich kan ontwikkelen. Jouw geld bij Triodos Bank zet dit in beweging. Denk aan microfinanciering waarmee we al in de jaren negentig de eerste stappen zetten om ongelijkheid in de wereld te verminderen. En binnen ons eigen land richten we ons sinds onze oprichting in 1980 op een inclusieve samenleving. Door ondernemers te financieren die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek geven, zorgboerderijen voor mensen die begeleiding nodig hebben en broedplaatsen die de leefbaarheid van een wijk verbeteren.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.