Portret van Paul Kortekaas. teammanager Landbouw & Voeding bij Triodos Bank
Paul Kortekaas, teammanager Landbouw & Voeding bij Triodos Bank

Paul weet alles over onze voeding en hoe het verbouwd wordt. In een ver verleden werkte hij op een boerderij, tot hij inzag dat ons voedselsysteem - gedreven door schaalvergroting en efficiëntie - niet houdbaar was voor de toekomst. Het uitputten van de bodem leidt tot producten met een lage voedingswaarde en gaat ten koste van de gezondheid van mensen en de biodiversiteit. Om dit te veranderen, besloot Paul het roer om te gooien en zich te richten op een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem. Eentje waarbij de natuur centraal staat. Nu werkt hij bij Triodos Bank waar hij boeren ondersteunt die met de natuur samenwerken in plaats van ten koste ervan, met kennis, netwerk en financiering.

Als we de wereldbevolking over 20 jaar nog steeds willen voeden, moeten we het systeem veranderen

Gezonde mensen op een gezonde planeet

Paul vertelt: “We zetten ons bij Triodos Bank in voor een voedselsysteem dat bijdraagt aan gezonde mensen op een gezonde planeet. Dit doen we door in te zetten op kortere ketens die geen schade veroorzaken aan milieu, bodem en biodiversiteit. En waarbij iedereen die actief meewerkt in de keten een eerlijk loon ontvangt. Zo dragen we bij aan veerkrachtige ecosystemen waarin de natuur en de mens in balans zijn.”

Het huidige systeem is failliet

Het voedselsysteem dat we nu hebben, werkt niet meer. We putten het land uit, door te willen voldoen aan de enorme vraag naar veel en goedkope voeding. Paul ziet de gevolgen: “Het resultaat is dat we op enorme schaal gewassen verbouwen, grote hoeveelheden kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken én vaak één gewas tegelijkertijd verbouwen (monocultuur). Daarnaast ontvangen boeren niet de prijs die ze zouden moeten krijgen voor hun producten. Als we de wereldbevolking over 20 jaar nog steeds willen voeden, moeten we het systeem veranderen en nu al nadenken over hóe we dat kunnen doen. En daar naar handelen.”

Met beleggen het voedselsysteem veranderen

Triodos Bank pleit al jaren voor een systeem dat geen schade veroorzaakt aan het milieu, de bodem of de biodiversiteit. We financieren initiatieven die dit willen realiseren met het spaar- en beleggingsgeld van onze klanten. Denk aan biologische winkels en restaurants, maar ook biologisch werkende boeren, voedselverwerkende bedrijven en groothandels. Ben jij nieuwsgierig naar duurzaam beleggen? Triodos Groenfonds is het groenste beleggingsfonds van Nederland, waarmee je onder meer investeert in biologische landbouw.

> Ontdek meer over beginnen met groen beleggen

De bodem bepaalt

Op een arme, uitgeputte bodem groeien geen gezonde gewassen. Daarom zou de bodem het uitgangspunt moeten zijn voor alles wat we verbouwen of produceren. “Een gezonde bodem bevat genoeg bodemdiertjes zoals regenwormen, kevers en pissebedden, maar ook schimmels en bacteriën,” legt Paul uit. Bodemdiertjes eten de resten van dode planten en dieren op. Schimmels en bacteriën breken wat overblijft af tot voedingsstoffen voorplanten.

Pompoenoogst van Tom Saat, biodynamische stadsboerderij Almere
Pompoenoogst van Tom Saat, biodynamische stadsboerderij Almere

Het bodemleven zorgt er daardoor voor dat planten kunnen uitgroeien tot gezonde gewassen, niet de mens. “We proberen de natuur naar onze hand te zetten, bouwen kassen en gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen. Maar daarmee maken we ook heel veel kapot, want de natuur is zelf heel efficiënt georganiseerd. Planten halen hun levenskracht en voedingsstoffen uit een gezonde bodem en dat heeft ook weer invloed op de gezondheid van de mens. Direct, door het eten van plantaardige producten, of indirect, door het eten van dierlijke producten die zich hebben gevoed met planten”.

Geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen

Om de bodem gezond te krijgen, moeten we stoppen met kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Paul: “Als je bedenkt dat we nog steeds sporen van bestrijdingsmiddelen in de bodem terugvinden die we in de jaren 70 gebruikten, zet dat wel aan tot nadenken. Ze stapelen zich op in de natuur en zijn moeilijk af te breken.”

We proberen de natuur naar onze hand te zetten, bouwen kassen en gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen. Maar daarmee maken we ook heel veel kapot, want de natuur is zelf heel efficiënt georganiseerd.

Tips voor gezonde voeding

De bodem waar jouw eten in groeit is dus van levensbelang. Van biologische of biodynamische producten weten we dat ze verbouwd zijn in een gezonde bodem. Je herkent biologische producten in de supermarkt aan het Bio- of Eko-keurmerk. Biodynamische producten hebben een Demeter-keurmerk. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je groenten, fruit, vlees, eieren of melk direct bij een biologische boer te kopen. Of een maaltijdbox, samengesteld uit producten van lokale, biologische boeren, bij je thuis te laten bezorgen.