Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

achtergrond

Rauwe melk, zeewier of oergranen: 6 ‘superfoods’ van eigen bodem

Lokale alternatieven voor exotische superfoods op een rij

Lokale alternatieven voor exotische superfoods op een rij

Bij superfoods denk je waarschijnlijk aan quinoa uit Peru of gojibessen uit Mexico. Maar lokale producten zijn net zo gezond. En een duurzamere keuze. Vier door Triodos Bank gefinancierde ondernemers, vertellen meer over hun bijzondere producten van Nederlandse bodem.

Een paar jaar geleden waren ze er ineens: ‘superfoods’. Oftewel eten, dat door de extra hoge concentratie van voedingsstoffen of anti-oxidanten een positief effect zou hebben op je gezondheid. We aten massaal gojibessen en cacaonibs voor in de yoghurt, moerbeien bij de thee en quinoasalade als diner.

Wat is superfood?

De term superfood stond al snel ter discussie, want wanneer is een product een ‘superfood’? En zijn deze exotische ‘superfoods’ wel echt gezonder dan duurzaam en lokaal geproduceerde producten? We vroegen het aan de oprichtster van het door Triodos Bank gefinancierde bedrijf GreenAge, Sascha de Lint. Zij kan deze vraag als geen ander beantwoorden.

Sascha de Lint verkoopt met haar bedrijf GreenAge heel veel verschillende, biologische, duurzame en eerlijke geproduceerde producten aan consumenten en bedrijven. Ze koopt rechtstreeks in bij de boer. Het liefst zo lokaal mogelijk, maar niet alles wat ze aanbiedt, is lokaal te krijgen. Soms moet ze daar iets verder voor reizen.

“Het woord ‘superfood’ is niet beschermd en lastig te definiëren. Iedereen kon het te pas en te onpas gebruiken”

Sascha de Lint

“Een paar jaar geleden leek het label ‘superfoods’ een uitkomst te zijn. Daarmee kon je consumenten helpen om heel eenvoudig een bewuste keuze te maken, maar al snel kwamen bedrijven daarvan terug. Het woord ‘superfood’ is namelijk niet beschermd en ook lastig te definiëren. Iedereen kon het te pas en te onpas gebruiken. Steeds meer mensen vroegen zich af waarom een gojibes wel een superfood was en boerenkool bijvoorbeeld niet.”

Gezond en lokaal

De Lint vervolgt: “Het antwoord op die vraag was niet echt te geven, want er was geen definitie van superfoods. En waarschijnlijk is dat ook de reden geweest dat de hype weer overging. Toch willen mensen nog steeds graag een gezonde keuze maken en kiezen ze het liefst voor zo lokaal mogelijk.”

En dat kan, want Nederland heeft een groot aanbod van gezonde producten. Sommige liggen voor de hand, zoals groene groenten of bessen, maar er is meer. Om je verder te inspireren zetten we samen met een aantal door Triodos Bank gefinancierde ondernemers de gezonde alternatieven voor exotische ‘superfoods’ voor je op een rij.

Parelspelt van GreenAge

Parelspelt van GreenAge. Foto: GreenAge

1. Oergraan spelt

Oergranen zijn lastiger te telen, dan bijvoorbeeld tarwe, maar deze granen zijn voor veel mensen vaak beter te verteren en rijker aan voedingsstoffen. Een van de oergranen, die GreenAge verkoopt, is natuurzuivere Oberkulmer Rotkorn spelt uit Kloosterburen.

De Lint: “Spelt is een bijzonder graan. Het is gezond voor je lijf en geest, inderdaad gemakkelijk te verteren en bijzonder rijk aan essentiële mineralen en vitaminen. Spelt kan alleen biologisch zijn, want het gaat kapot van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Je kunt er brood, koek en taart van maken, het in een salade verwerken of het gebruiken als vervanger van rijst, pasta of muesli.”

2. Kapucijner

“Lokaal eten is volop in ontwikkeling, maar je kunt niet alles in Nederland vinden”, zegt De Lint. “Toch zoeken we al onze producten zo dicht mogelijk bij huis, zoals quinoa uit Europa. Ook zoeken we constant naar bijzondere producten uit Nederland.

Denk bijvoorbeeld aan bonen, zoals kapucijners. Kapucijners zitten boordevol vitaminen, zoals vitamine C, B1 en B2, maar bevatten ook ijzer, calium en eiwitten. Daardoor zijn ze ook een goede vleesvervanger.

Eigenlijk vind je ze alleen in Nederland, maar de kapucijner is wat verdrongen door de ‘gewonere erwten en bonen’. Ze zijn namelijk heel gevoelig voor (te veel) water en dat maakt ze kwetsbaar. Toch zijn er boeren die deze bonen met heel veel geduld en vakmanschap telen en dat proef je echt.”

Reset de economie – 5 bouwstenen
Van voedsel van ver naar landbouw lokaal

Globalisering heeft ons materiële welvaart gebracht. En die internationale samenwerking blijft hard nodig. Maar als het gaat om voedsel, de basis van ons bestaan, moeten we het dichterbij zoeken. Want er is iets grondig mis met ons voedselsysteem. Denk aan eenzijdigheid en monoculturen. Soja in Brazilië, varkens in Nederland. Die concentratie en specialisatie maakt kwetsbaar. Het tast de capaciteit van de natuur aan om ziektekiemen en virussen te beteugelen. Lokale landbouw en voedselproductie zijn nodig. Een kortere keten betekent minder CO2-uitstoot en geen tussenpartijen die een deel van de winst innemen. Zo wordt de economie en ons voedselsysteem robuuster en lokaler.

In onze campagne ‘Reset de economie’ vormt dit een van de vijf bouwstenen voor de nieuwe economie. Laten we eindelijk de economie opnieuw uitvinden. Haar eerlijker, menselijker en groener maken. Een reset. Als dit niet het moment is om die te maken, wanneer dan wel?

> Bekijk de campagne en de vijf bouwstenen

3. Rauwe melk

In een kleine zuivelfabriek in Lutte maken André, Tonny en Koen Mulder rauwmelkse gefermenteerde producten, die niet zijn gepasteuriseerd, gesteriliseerd of gehomogeniseerd. Voor de productie van hun biologische rauwmelkse zuivel werkt de Raw Milk Company, zoals de zuivelfabriek heet, samen met twee biologische melkveehouderijen, waar de koeien vers gras krijgen en geen soja, mais, tarwe en antibiotica.

Koen Mulder van de Raw Milk Company legt uit wat de voordelen zijn van het gebruik van biologische rauwe melk: “Melk bevat gezonde eiwitten, enzymen, gezonde vetten en vitamine A, B1, B2, B6, B12, D, K2, foliumzuur en mineralen, zoals calcium, fosfor, magnesium en zink. Doordat de melk niet is bewerkt en verhit, blijven alle voedingsstoffen behouden en worden de goede bacteriën in de melk niet stuk gemaakt. Ook blijven de enzymen lactase en fosfatase intact. Die dragen bij aan de vertering van lactose en calciumfosfaat in melk.”

Kefir en kefir hangop van de Raw Milk Company

Kefir en kefir hangop van Raw Milk Company.

 

4. Kefir

De Raw Milk Company maakt onder andere kefir. “Kefir is een gefermenteerde melkdrank. Het wordt gemaakt van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Omdat de kefir van rauwe melk is gemaakt, behoudt het alle goede eigenschappen van rauwe melk, maar door het fermentatieproces is het veel langer houdbaar en veiliger voor consumptie door de lage zuurgraad.

Het bevat vitamine K2, waardoor calcium op de juiste plaats in je lichaam komt, zoals je botten en tanden, maar ook B-vitaminen, A en D. Fermentatie van melk verhoogt ook het gehalte tryptofaan. Dit aminozuur is onder andere de grondstof van serotonine, een gelukshormoon, wat op zijn beurt weer de voorloper is van het slaaphormoon melatonine.

“Je kunt bieten ook marineren in balsamico of er koekjes mee bakken”

Gerjan Snippe

Bieten van Gerjan Snippe

Bieten van Gerjan Snippe. Foto: Pieter van den Boogert

5. Rode bieten

Boer Gerjan Snippe verbouwt rode bieten. Rode bieten bevatten foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. De rode kleurstoffen in bieten, betanine en betalaine, zijn krachtige anti-oxidanten. Rode bieten horen tot de rijkste bronnen van nitraat, dat een positief effect heeft op je aderen.

Snippe: “De biet is een hele gezonde groente waar je heel veel verschillende dingen mee kan. We associëren het vaak met die aardse smaak uit grootmoeders tijd, maar je kunt bieten bijvoorbeeld ook marineren in balsamico of er koekjes mee bakken.”

6. Groente uit zee

Tenslotte is er ook nog groente uit onze zee: zeewier. Volgens het voedingscentrum zit het zit boordevol eiwitten, vitaminen (waaronder B12), mineralen en spoorelementen. Het helpt onder andere bij het reguleren van je bloedsuiker- en de cholesterolspiegel.

Zeewier uit Nederland is duurzaam geteeld. Het bedrijf The Dutch Weed Burger zette ‘het groene goud’ in Nederland op de menukaart. Zij ontwikkelden een eiwitrijke, plantaardige burger waar je letterlijk van gaat watertanden.

Mark Kulsdom, oprichter van The Dutch Weed Burger, zag het gebruik van lokale zeewier de afgelopen jaren stijgen: “Toen wij begonnen, was zeewier nog redelijk onbekend. Het was een niche. We wilden experimenteren en kijken wat er mogelijk was. En we wilden natuurlijk de plantaardige keuken verder ontwikkelen. Wat dat betreft is onze missie geslaagd. De kracht van zeewier is misschien nog niet bij iedereen bekend, maar de ontwikkelingen gaan snel. Helemaal nu ook multinationals erop inspelen. Zij zetten hun marketing in en daar liften we allemaal op mee.”

Mark Kulsdom en zijn Dutch Weed Burger

Mark Kulsdom en zijn Dutch Weed Burger. Foto: Pieter van den Boogert

 

> Wat is jouw favoriete product van Nederlandse bodem? Laat het ons weten in een reactie.

Tekst: Asceline Groot van hetkanwel.nl
Headerfoto: Pieter van den Boogert

Wat vind je van "Rauwe melk, zeewier of oergranen: 6 ‘superfoods’ van eigen bodem"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 44 reacties

Piet de Jong 1 maand geleden

Bijwerkingen van Vega menu ‘s zijn o.a dat hele volksstammen snelle onvruchtbaar worden volgens een studie dan zijn deze producten een prima alternatief . Ook bij een dreigende tweede golf Covid 19 een must .De in vet opgeloste vitamine’s heb je pure eerlijke dierlijke producten nodig.Vooral vit D maak gebruik van de zon deze nazomer zolang het kan.

Laura 2 maanden geleden

Wat een goeie en lekkere tips allemaal. Die bieten komen komende deze week zeker op het menu!
Thee koop ik ‘lokaal’ in Wageningen bij Het Theekamp.

Margje Vlasveld 2 maanden geleden

Erg goed dit artikel, helemaal naar mijn smaak ;-). In mijn dietistenpraktijk spreek ik veel mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Heel veel van de informatie over voeding die op mensen afkomt is reclame, soms verpakt als gezondheidsinformatie, of kletskoek en gebakken lucht van “influencers” op social media.
Daar is moeilijk doorheen te breken, maar alle beetjes helpen.
Daarom promoot dit artikel op mijn website en facebookpagina met een fotootje en een link naar het artikel.

Corien 2 maanden geleden

Bietjes heerlijk! Rauwe melk, heerlijk. Net als rauwmelkse kaas.
Wat ik mis bij de reaguurders is een beetje nuance. Er wordt wel heel erg nagepraat wat er door trollen op het net wordt gegooid. Ga eens kijken bij een goede boer. Ervaar hoe sterk daar aan kringlooplandbouw wordt gedaan. Haal daar je zuivel en je vlees. Dat kan namelijk gewoon, het kost alleen meer dan de mainstream aan overmatig verknutselde voeding in de supermarkt. En als je problemen hebt met het feit dat een koe eet en poept moet je eens nadenken over het eten en poepen van jouw volkomen overbodige hond of kat. Dat is wel milieuvervuiling.

Reactie op Corien
Gonneke 1 maand geleden

Heb je tips welke ‘goede boeren’ er op fietsafstand van Amsterdam zitten Corien?

Roy 2 maanden geleden

Ik verbaas me over het gemak waarmee niet-wetenschappelijk bewezen fabeltjes als feiten worden gepresenteerd. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat spelt makkelijker verteerbaar is dan tarwe. Ook is over het algemeen de voedingswaarde van spelt vergelijkbaar met die van tarwe. Beide graansoorten bevatten gluten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat rauwe melk beter voor je is, sterker nog je loopt een verhoogd risico op besmetting met allerhande ziekmakende bacteriën zoals listeria, salmonella en E. coli. Dat wordt niet eens als risico genoemd. Buitengewoon onprofessioneel en kwalijk van Triodos.

Reactie op Roy
Margje Vlasveld 2 maanden geleden

Kom op Roy niet zo bang voor rauwe melk! Zwangere vrouwen wordt dit afgeraden, daarmee is het echt geen ziekmakend product, integendeel! Niks mis met de informatie in het artikel. Ook wordt speltbrood wel degelijk veel beter verdragen door mensen met een prikkelbare darm (en daar hebben veel mensen last van zie ik in mijn dietistenpraktijk. Hoe zou dat toch komen?) Wel blijven opletten Roy, want ook de goede eigenschappen van spelt worden misbruikt uit puur winstbejag. Let op dat je 100% speltbrood koopt, biologisch natuurlijk.

Karin 2 maanden geleden

Helemaal top. Ik ben alleen geschokt dat Triodos investeert in zuivel. Zuivel is absoluut geen superfood en ook niet duurzaam. Ik hoop dat Triodos hiervan afstapt.

Reactie op Karin
Triodos Bank 2 maanden geleden

Hi Karin! Bovenstaande ligt wat ons betreft wat genuanceerder dan soms gesteld wordt. Graag houden we hier met elkaar een constructief gesprek over, uiteraard! Wij financieren inderdaad biologische boeren en boeren die in transitie zijn om volledig biologisch te worden. Daar zitten ook zuivel boeren tussen. Wij zijn geen vegetarische of veganistische bank, daar winden we ook geen doekjes om. Op ‘mijngeldgaatgoed.nl’ vind je al onze kredietklanten. Uiteraard hanteren wij de strengste restricties bij de criteria voor de financiering van deze ondernemers. Hierbij staan de beoordeling van dierenwelzijn en het vermijden van het gebruik van pesticiden en kunstmest erg hoog. Betreffende dierenwelzijn is onze reactie op de bevindingen van de Eerlijke Bankwijzer nog de moeite waard te lezen: https://www.triodos.nl/persberichten/2018/181127-reactie-van-triodos-bank-op-eerlijke-bankwijzer-2018?fbclid=IwAR2l9JHqxQ_lasqUN-_gM0Go0c4GVFFZFJ4reZG7ezW1_kT77WABfAXG9Sk.
Hopelijk heeft dit wat helderheid geschept over onze overwegingen! Groet, Maartje Triodos Bank

Netta 2 maanden geleden

Beste Triodos, allen,

Goed om te lezen! Kapucijners, geliefd, evenals bieten. En toegegeven de rauwe kefir is erg lekker, maar ik voel toch dat het eigenlijk verboden fruit is…
Daarom aan Kees: Ja nuance is altijd fijn, alles is in deze tijden grof, en gepolariseerd, maar het gaat eigenlijk niet buiten de discussie van superfoods om, en het gaat óók om de werkelijkheid die ver afstaat van jouw ideaal van ‘mooi’ en lieflijk landschapsbeheer, met een akkertje, wat dieren, een hekje , een bos zoompje, dat plaatje is niet écht. We moeten voor behoud van deze aardkloot wel veranderen. Kleinschaligheid die zo’n landschap misschien mogelijk maakt, zou als een eerste stap al een enorme uitdaging zijn voor een overwegend Nederlandse populatie die nog steeds gewend is zo zuinig mogelijk te zijn bij het kopen van voedsel. …
We moeten echt zoveel mogelijk(!) stoppen met vlees, vis, zuivel, en des te meer als we ook willen compenseren voor al diegenen die nog steeds wél dat voedsel in grote hoeveelheid consumeren (het zijn allemaal communicerende vaten), en een eerlijke prijs betalen, óf zelf gaan verbouwen, kleinschalig en zelfredzaam worden!
Voor diegenen die af en toe bezwijken voor de verleiding van het verboden fruit (zoals ik, misschien één keer per maand een beetje vlees, 1 liter melk per week, en ook af en toe rauwe kefir) is het heel belangrijk naar het grote plaatje te kijken, de lange termijn, je consumptie, en streven naar helemaal niet meer bezwijken.
Over superfoods dichtbij denk ik (ook voor mensen met gluten intolerantie of allergie) aan: boekweit, haver, hennep (voor enorm veel doelen: thee, zaden, olie, vezels, en bodemverbetering!), en misschien toch Europese soja?
Vriendelijke groet,

Reactie op Netta
Gonneke 1 maand geleden

Er is geen one size fits all! Ik heb na een lange zoektocht- waaronder 100% plantaardig dieet- eindelijk een lifestyle gevonden die bij me past nl ketogeen (voornamelijk). Ik eet nog steeds groente en beetje (zurig) fruit maar juist meer vlees/vis en volvette yoghurt/boter/slagroom en vaar daar zo ongelooflijk goed bij!
Alleen ben ik wel degelijk kritisch als het gaat om de herkomst.
Helaas is het voor veel mensen financieel gewoon niet mogelijk om biologisch/ecologisch te eten; en dan heb ik het niet over keuze wel/niet 2 keer per jaar op vakantie. Maar of goed eten of 1 paar nieuwe schoenen voor kids!
Zou mooi zijn als het gezonde eten/goed vlees betaalbaar was voor de mensen die het financieel zwaar hebben.

Marianne 2 maanden geleden

Goed initiatief en leuke column, beter dan alle poeders en smoothies!

Yvonne Abels 2 maanden geleden

Mijn man en ik eten vooral groente van het seizoen en bieten is echt ons favoriet. Met een gebakken uit, wat feta en Picacalilly maak ik er altijd iets speciaals van

Manon Stassen 2 maanden geleden

Zuivelproducten zijn geen superfoods. Het is dierenmishandeling (kalfjes worden weggehaald bij moeder en stiertjes geslacht, uitgemolken koeien gaan om een vierde van hun natuurlijk te behalen leeftijd naar de slacht) en al die dieren eten HEEL veel planten; het land dat we gebruiken om die planten te verbouwen kunnen we beter gebruiken om mensen te voeden (de mens eet beduidend minder) of teruggeven aan de natuur. Daarnaast kakken de dieren heel veel en dan krijg je weer methaan en dat is OOK slecht voor het milieu. Kortom: zuivel is alles behalve een superfood. Havermelk en haverzuivel,daarentegen…investeer daar vooral in.

Reactie op Manon Stassen
Kees Lammers 2 maanden geleden

Even los van de discussie over superfoods vind ik dat de veeteelt een waardevolle bijdrage levert aan de instandhouding van een boeiend en afwisselend cultuurlandschap. Ik heb het niet over aaneengesloten graslanden, maar over kleinere weilanden omzoomd door hagen, met draaihekjes die wandelaars vrije toegang bieden. Als je de veeteelt de nek omdraait, zal dit op termijn allemaal verdwijnen. Wat ervoor in de plaats komt, stemt mij treurig: maneges (voor luxepaarden), villa’s in het groen en andere elitaire projecten. Dus minder vlees eten is een prima doel, maar wel met de nodige nuancering.

Reactie op Kees Lammers
Netta 2 maanden geleden

Beste Triodos, Kees, Manon, allen,
Ja nuance is altijd fijn, alles is in deze tijden grof, en gepolariseerd, maar het gaat eigenlijk niet buiten de discussie van superfoods om, en het gaat óók om de werkelijkheid die ver afstaat van jouw ideaal van ‘mooi’ en lieflijk landschapsbeheer, met een akkertje, wat dieren, een hekje , een bos zoompje, dat plaatje is niet écht. We moeten voor behoud van deze aardkloot wel veranderen. Kleinschaligheid die zo’n landschap misschien mogelijk maakt, zou als een eerste stap al een enorme uitdaging zijn voor een overwegend Nederlandse populatie die nog steeds gewend is zo zuinig mogelijk te zijn bij het kopen van voedsel. …
We moeten echt zoveel mogelijk(!) stoppen met vlees, vis, zuivel, en des te meer als we ook willen compenseren voor al diegenen die nog steeds wél dat voedsel in grote hoeveelheid consumeren, en een eerlijke prijs betalen, óf zelf gaan verbouwen, kleinschalig en zelfredzaam worden!
Voor diegenen die af en toe bezwijken voor de verleiding (zoals ik, misschien één keer per maand een beetje vlees, 1 liter melk per week, en ook af en toe rauwe kefir) is het heel belangrijk naar het grote plaatje te kijken, de lange termijn, je consumptie, en streven naar helemaal niet meer bezwijken.
Over superfoods dichtbij denk ik (ook voor mensen met gluten intolerantie of allergie) aan: boekweit, haver, hennep (voor enorm veel doelen: thee, zaden, olie, vezels, en bodemverbetering!), en misschien toch Europese soja?
Vriendelijke groet,

Monika D 2 maanden geleden

Kapucijners zijn heerlijk. Waar kan ik de zeewierburger kopen?

Reactie op Monika D
Maartje Triodos Bank 2 maanden geleden

Hi Monika! Check daarvoor de volgende link: https://dutchweedburger.com/waar/. Fijne dag! Maartje

johan jansen 2 maanden geleden

hoe gaaf zou het zijn als dit pakket verder uitbreidt en uiteindelijk een bewust totaalpakket wordt wat gaaf dat dit gebeurd. ik mis natuurlijk NEDERLANDSE THEE in dit pakket.

Reactie op johan jansen
Monika D 2 maanden geleden

Goed punt! Er groeien hier vele kruiden waar heerlijke thee van getrokken kan worden.

Reactie op Monika D
Laura 2 maanden geleden

Wat een goeie en lekkere tips allemaal. Die bieten komen komende deze week zeker op het menu!
Thee koop ik ‘lokaal’ in Wageningen bij Het Theekamp.

Mike 2 maanden geleden

Tsja, helaas nog steeds dierlijke producten in deze lijst. Het is nog steeds melk, waarvoor jaarlijks tienduizenden kalveren geboren worden als bijproduct zodat de koe melk kan blijven geven. Verder eens met de overige 4 in de lijst

Dries Broekhuis 2 maanden geleden

Ik denk dat dit erg gezond en voedzaam is net zo als vroeger toen mijn grootouders nog leefden

Hendrik Geerling 2 maanden geleden

Een grote stap voor de mensheid, eten van dichtbij. Minimaal vervuilend transport en met o.a. genoemde producten een welkome verbetering met gezonder voedsel.

Marianne Rumping 2 maanden geleden

ALLEMACHTIG PRACHTIG , dat betekent dat ik alles verwelkom, wat biologisch is en van eigen bodem.
Geen glysofaat, kunstmest en ga maar door. Bovendien proef ik echt het verschil , alles is veel smakelijker…
En het de hele wereld over vliegen, kan al lang niet meer… Dus ik kijk altijd uit welk land iets komt…

Maureen van der Brugh 2 maanden geleden

In Oostzaan hadden we een boer met een winkel. Dat was geweldig. Met de kinderen en de speelgoedtractor met aanhangwagen eten halen. Ik hoop dat superfoods overgaat in plezier en vertrouwen. Een supermarkt staat vol niet of minder voedzame producten. Ben blij dat de markt weer voedzame producten mag maken. Dat maakt dat er heel veel plezier en vertrouwen in de samenleving komt. Van de boer -die je kent- die trots kan zijn op zijn werk en ervan kan leven tot de consument die lekker en voedzaam kan eten. Als de aandacht gaat naar plezier, voedzaam en variatie kunnen die drie factoren groeien. Dat laatste is overigens geen discussie maar een feit. 🙂 Zou ook goed zijn als de insteek geen discussie is, maar hoe we samen kennis en ervaring kunnen delen om wensen uit te laten komen voor voedsel en voedselproductie. Ik ben helaas lactoseintolerant en ook tarwe kan ik slecht verteren. Blij dat ik nu leef. Elke dag komen er producten bij om lekker en zonder darmproblemen te leven.

Tannetje Koning 2 maanden geleden

Goed artikel! We zouden best wat creatiever kunnen zijn met groenten en andere producten van eigen bodem. Mijn favoriet is boerenkool. Gedroogd of geroosterd met knoflook olie. Een heerlijke snack!.

Reactie op Tannetje Koning
Carla 2 maanden geleden

Tannetje Koning. Hoi! Ik heb een paar haar geleden je boek gelezen over hondenvoeding. Wat een geweldig boek! Helaas zoek geraakt in 2018 tijdens de verhuizing. Gelukkig had ik wat aantekeningen gemaakt zoals groenten met ei. De hondjes zijn er nog steeds dol op. De dierenarts zien we nu nooit meer.

Leni 2 maanden geleden

Ik mis een product: zeekraal. Persoonlijk vind ik dat een heerlijk product om zo te eten in sla of op brood met kaas of op een spread. Kapucijners vind ik een eyeopener! Vroeger at ik dat alleen bij bijeenkomsten van mijn werk in de scheepvaart. We aten dan “captain’s dinner”. Super lekker! Ik heb een koemelkeiwit allergie dus melk komt er bij mij niet in en melk is mijns inziens alleen voor baby’s.

Leni 2 maanden geleden

Ik mis een product: zeekraal. Persoonlijk vind ik dat een heerlijk product om zo te eten in sla of op brood met kaas of op een spread. Kapucijners vind ik een eyeopener! Vroeger at ik dat alleen bij bijeenkomsten van mijn werk in de scheepvaart. We aten dan “captain’s dinner”. Super lekker!

Saskia Moerenhout 2 maanden geleden

Helemaal mee eens. Het is bizar dat we voedsel over de hele wereld transporteren. Ik heb al jaren een groente-abonnement bij een biologische tuinder hier in de buurt (Klein Broekhuizen in Wehl). Dat verandert je hele eetpatroon, want je denkt niet: wat zal ik eens gaan eten, maar; wat zit er in mijn pakket, wat moet het eerst op. En daar koop je dan nog ingrediënten bij. Bieten, boerenkool, het zit er allemaal in. Je eet wat de natuur op dat moment oplevert. Zo word je bijna gedwongen om gezond te eten, want je kan het niet over je hart verkrijgen om het weg te gooien of te laten verleppen. Dat is dus mijn superfood van eigen bodem. Ik voel me er heel gezond bij. Misschien is er een manier om meer mensen aan het groentepakket te krijgen?

Willem 2 maanden geleden

Één van mijn favoriete groenten, zijn spruiten. Wel vind ik het jammer dat – net als bij tomaten – de smaak door de jaren heen nogal verzwakt is.

In katern 3 wordt geschreven dat de koeien vers gras eten. Ik vraag mij daarbij af, wat die dieren dan in de winter eten. Dan groeit er namelijk geen gras.

Ria 2 maanden geleden

Erg leuk en leerzaam. Alleen jammer dat er zelfs twee items aan melk worden besteed, het is en blijft vanuit dierenwelzijn beter om zuivel drastisch te minderen. Er zijn genoeg alternatieven.

Reactie op Ria
Rene – redactie De Kleur van Geld 2 maanden geleden

Beste Ria,

Wij zijn het er helemaal mee eens om juist bij consumptie van vlees en zuivel rekening te houden met dierenwelzijn. Wij pleiten in onze visie op het voedselsysteem dan ook voor een eetpatroon met meer plantaardige producten en minder vlees en zuivel. Maar we kijken daarbij ook naar voedselverspilling en welvaartsziektes zoals hart- en vaatziektes, obesitas en diabetes, die ontstaan door het eten van te veel vet en suiker.

Wil je meer lezen over onze visie op het voedselysteem? In dit artikel gaan we er dieper op in: https://dekleurvangeld.nl/waarom-wij-nieuw-voedselstysteem-nodig-hebben/

Hopelijk hebben wij hiermee iets meer nuance kunnen geven.

Fijne dag, Rene

Reactie op Rene - redactie De Kleur van Geld
Wilma 2 maanden geleden

Het is een stap in de goede richting dat er meer aandacht komt voor dierenwelzijn, maar het promoten van dierlijke melk ook al is deze rauw, is natuurlijk niet de kant die we op moeten. Het klinkt zo mooi, maar de echte waarheid achter de schermen is helemaal niet zo diervriendelijk . Nee het breekt je hart als je ziet hoe men met kalfjes omgaat. Een “bijproduct” is het, Verstoten van zijn/haar moeder en de melk waar het kalfje recht op heeft, niet de mens. Een onschuldig diertje, net op de wereld, en behandelt als een stuk afval. Ze gaan dagen op transport naar een land waar men al helemaal nooit van dierenwelzijn heeft gehoord, etc.etc. Ik heb de beelden gezien en zie nog geregeld voorbij komen, hoe men kalfjes, en niet alleen deze dieren, dood slaat, schoppen, slaan, en noem maar op. Onschuldige mooie diertjes….geboren in de hel, die door ons mensen ze wordt aangedaan. Toen ik hier achter kwam ben ik per direct met alle dierlijke zuivelproducten gestopt. Vlees at ik toen al niet meer, die beelden staan ook op mijn netvlies gegrifd.. Het zou jullie daarom sieren als er veel meer plantaardige producten worden gepromoot i.p.v. varianten op dierlijke melk onder de aandacht te brengen, de uitkomst blijft nu eenmaal hetzelfde, 1 grote horror. De opmerking van Rene “welvaartsziektes zoals hart- en vaatziektes, obesitas en diabetes, die ontstaan door het eten van te veel vet en suiker” is voornamelijk te wijten aan het eten en drinken van deze dierlijke producten. Dus een beetje een rare opmerking

Reactie op Ria
Mike 2 maanden geleden

Precies!

Reactie op Mike
Elsa 2 maanden geleden

Reactie op Wilma,: ik vind het artikel over rauwe melk ook eigenlijk ‘not done’ voor Triodos. Heb het eigenlijk ook nooit geweten,maar er schuilt een wereld van dierenleed achter zuivel. En daarom vind ik dit artikel heel misplaatst op deze plek…

Reactie op Ria
Monika D 2 maanden geleden

Ik denk dat minder zuivel ook voor mensenwelzijn goed is 🙂

AMW (Annemarie) Westhoff 2 maanden geleden

Wat is jouw favoriete product van Nederlandse bodem? Dat antwoord weet ik wel: hennepthee van ‘Dutch Harvest’. Van het blad van vezelhennep welteverstaan, puur of gemengd met kruiden van het Blauwe Huis. De vezelhennep wordt verbouw in Groningen.

Rob 2 maanden geleden

Rauwe melk is prima, alleen vrijwel niet te krijgen.
Zeker zijn de superfoods van eigen bodem lang genegeerd alsof ze beter zijn aan de andere kant van de wereld. De mensen herkennen het niet meer. Het zou meer bekend moeten zijn en de boer in ere hersteld worden.

Reactie op Rob
Elisa 2 maanden geleden

Dan wel heel graag de biologische of nog liever de ecologische boer.

Reactie op Rob
Sepp 2 maanden geleden

Spelt is genetisch zo verwant aan Tarwe dat het volgens de Europese Warenwet niet als apart graan mag worden beschouwd.

Bartels A.F. 2 maanden geleden

Altijd beter om het dichtbij huis te halen.
Het idee dat onze aardappels naar China gaan en terug komen als chips, gewoon te gek.
Zijn we niet is staat om de chips hier te maken.
Ik denk ook dat de melk echt bedoeld is voor de kalveren, we zijn er aan gewend, maar als je de website lees, www. milk products GB wordt je toch aan het denken gezet.

Wouter Knol 2 maanden geleden

Prima om daar aandacht voor te hebben, is dichtbij en lokaal gekweekt.
Wat ook mag om nadelen erbij te halen.Melk is en blijft een produkt wat naar mijn idee vnl hoort bij het zogen van een kalfje.Zeewier kan misschien ook veel zware metalen of andere vervuiling in zich opnemen.


+ Toon alle 44 reacties