Bekijk ook Stap voor stap je huis verduurzamen #1 over de warmtepomp of  #3 over sedumdak met zonnepanelen.

Suzanne en Jaco woonden achttien jaar lang in Zuidwest-Friesland, maar hadden vorig jaar genoeg van de stilte op het platteland. “Het was tijd om naar een stad verhuizen”, vertelt Suzanne. “We kozen al snel voor Alkmaar. Een fijne stad, dichtbij de zee... Dat zagen we wel zitten.”

Jaco Sijnja en Suzanne Timmerman
Jaco Sijnja en Suzanne Timmerman

Hun oog viel al snel op een hoekwoning uit 1935, net buiten het centrum van de Noord-Hollandse stad. Sinds afgelopen zomer wonen ze er met veel plezier, samen met hun dochter (17) en zoon (15). “Omdat het huis zo oud is, is het hier erg sfeervol. Daar waren we echt naar op zoek”, verklaart Suzanne. Eén nadeeltje: het huis was zo bijzonder slecht geïsoleerd en had dan ook energielabel G.

Hét moment voor isolatie

Met andere woorden: een opknapbeurt op het gebied van duurzaamheid was meer dan welkom. “Aangezien we toch al aan het verbouwen waren, was dit hét moment om dat te doen”, vertelt Suzanne. “We waren bijvoorbeeld al met de benedenvloer bezig (die kreeg vloerverwarming), dus isolatie konden we ook meteen meepakken.”

De keuze tot verduurzaming kwam niet uit de lucht vallen. Suzanne en Jaco hebben een hypotheek bij Triodos Bank en daarbij geldt: hoe beter je energielabel, hoe lager de rente die je betaalt. Maar ook wooncomfort en energielasten speelden een rol. Suzanne: “Toen we het huis voor het eerst bezichtigden, was het er best wel koud en onbehaaglijk. Het lage energielabel vertelt je daarnaast genoeg over de maandelijkse energielasten. Isolatie bleek voor ons de manier om daar verandering in te brengen.”

Beste optie voor verduurzaming

Triodos Bank bracht het koppel in contact met adviesbureau De Energiebespaarders, dat een scan maakte van de woning. Vloer- en spouwmuurisolatie kwamen als allerbeste verduurzamingsopties uit de bus; het dak was door de vorige bewoner namelijk al goed geïsoleerd. “We kregen een offerte aangeboden en zijn daar meteen op ingegaan”, aldus Suzanne. “We hebben nog even overwogen om het zelf te doen, maar de kosten voor een professional vielen erg mee. We zouden daarnaast weinig last van hebben van de werkzaamheden en op deze manier ben je natuurlijk verzekerd van kwaliteit.”

Zelf isoleren?

Wil je zelf met isolatie aan de slag? Dan heb je in principe vier opties: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en isolatieglas. Huizen die tussen 1930 en 1975 gebouwd zijn, werden over het algemeen niet uitgerust met isolatiemateriaal. Daar liggen dan ook de grootste kansen. Is je huis gebouwd na 1975? Dan zijn de spouwmuren, het dak en de vloer (als je huis een kruipruimte heeft) naar alle waarschijnlijkheid al geïsoleerd. Toch is het ook dan de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken; de kwaliteit van het isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld fors achteruit zijn gegaan. Ook isolatieglas is het onderzoeken waard. Hierbij spelen het huidige glas, het type kozijn en de staat van het kozijn een belangrijke rol in de mogelijkheden.

> Lees meer over deze oplossingen op de website van de Energiebespaarders

De vloer en de spouwmuren (aan drie kanten van het huis) werden volledig geïsoleerd, waarmee het energielabel van de woning van G naar C werd getild.
De vloer en de spouwmuren (aan drie kanten van het huis) werden volledig geïsoleerd, waarmee het energielabel van de woning van G naar C werd getild.

Zo gezegd, zo gedaan. De vloer en de spouwmuren (aan drie kanten van het huis) werden volledig geïsoleerd, waarmee het energielabel van de woning van G naar C werd getild. Dit kostte Suzanne en Jaco iets minder dan 4.000 euro. De investering verdienen ze binnen 7 jaar terug, want vloer- en spouwmuurisolatie zorgen voor een jaarlijkse besparing van honderden euro’s op de energierekening.

Polystyreenkorrels en Purschuim

Bij het isoleren van de spouwmuur werd gekozen voor polystyreenkorrels: kleine piepschuimbolletjes die onder hoge druk de spouwmuur in gespoten worden. Fijne bijkomstigheid: de bolletjes zijn 100 procent recyclebaar. “Er werden op meerdere plekken gaten geboord, zodat de spouwmuren konden vollopen met deze balletjes”, vertelt Suzanne. Tijdens dit proces wordt meteen lijm toegevoegd, zodat ze aan elkaar kleven en in de spouwmuur een piepschuimplaat vormen. De bolletjes zijn waterafstotend en warmte-isolerend, waardoor de kans op vocht- en schimmelproblemen verwaarloosbaar is.

> Lees ook Stap voor stap je huis verduurzamen: #1 De warmtepomp

Voor de isolatie van de vloer viel de keuze op Purschuim. De draagvloer van de Alkmaarse hoekwoning bestaat namelijk uit houten planken en balken en dat bleek één grote gatenkaas, legt Suzanne uit. Purschuim leent zich uitstekend voor de isolatie van dergelijke kruipruimtes; het is in staat om dergelijke ruimtes vocht- en luchtdicht af te sluiten en neemt daarbij meteen de gaten in en om de houten balken mee.

Het lage energielabel vertelt je genoeg over de energielasten. Isolatie bleek de manier om daar verandering in te brengen.

“We hebben nog wel even getwijfeld over Purschuim”, herinnert Suzanne zich. Het isolatiemateriaal kwam dit jaar slecht in het nieuws, omdat het gassen zou uitstoten die slecht zijn voor gezondheid en milieu. “De installateur droeg daarom watergedragen pur aan, dat die problemen niet heeft”, aldus Suzanne. “Dat stelde ons gerust.”

Het huis van Jaco en Suzanne in Alkmaar. Bouwjaar: 1936.
Het huis van Jaco en Suzanne in Alkmaar. Bouwjaar: 1936.

Op weg naar nóg meer isolatie

Het jaren ’30 huis van Suzanne en Jaco is nu ruim een half jaar geïsoleerd en het koppel is hartstikke tevreden met het resultaat. “Het vergt een lage investering, je hebt weinig last van de werkzaamheden (het purschuim lag binnen 2,5 uur in de kruipruimte) en je hebt er vervolgens veel profijt van”, zegt Suzanne.

De vervolgstappen staan dan ook al op de planning. “Ten eerste willen we de puntjes even op de i zetten”, vervolgt ze. “De kruipruimte is nog steeds toegankelijk, via de trapkast, maar dat is eigenlijk gewoon een energielek. Daar willen we nog een luik plaatsen, die dat goed afsluit.”

Daarna staan nóg meer isolatiemaatregelen op de planning. Het huis van Suzanne en Jaco heeft namelijk veel ramen en daar is ook winst te behalen. “Het is weliswaar dubbelglas, maar dat werd in de jaren ’80 geïnstalleerd. De isolatiewaarde kan zeker beter, bijvoorbeeld door nieuwer dubbelglas of zelfs triple glas”, besluit Suzanne. “Wat het uiteindelijk wordt, weten we nog niet. Maar we pakken dat in de toekomst zeker op.”

In de onderstaande video leggen De Energiebespaarders de vijf voordelen van isoleren uit.

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

Triodos Hypotheek

Hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente

De Triodos Hypotheek helpt met verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies van De Energiebespaarders ter waarde van € 300. Als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming met 50% korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.

Fotografie: Pieter van den Boogert