Workshop ‘Weet wat je weggooit’ - Phi Factory

Annika Lie, Internal Auditor, nam deel aan de workshop

“Tijdens mijn studie heb ik mijn scriptie geschreven over recycling en afvalscheidinggedrag. Elke avond woog ik de afvalcontainers van onze campus. Het onderwerp spreekt me aan omdat je hier dagelijks mee te maken krijgt, en met een kleine gedragsverandering grote impact kunt maken. Het kost relatief weinig moeite.

Ik vond het opmerkelijk om te horen dat huishoudens beter recyclen dan kantoren

De workshop van Phi Factory bestond uit een quiz, waarin wij moesten aangeven wat in welke afvalbak moet. Ook kregen we een aantal interessante feitjes en inzichten te horen. Zo vond ik het opmerkelijk om te horen dat huishoudens beter recyclen dan kantoren. Daar valt nog veel te winnen voor veel kantoren.

Ik merkte in de dagen na de workshop dat ik er in de supermarkt nog mee bezig was. Daar was ik mij er veel meer van bewust welk afval ik bij het product kocht. Dat effect had ik van tevoren niet verwacht.”

Voorwerpen uit huis met verschillende kleuren. Door een van de voorwerpen omhoog te houden konden quizvragen beantwoord worden.
Voorwerpen uit huis met verschillende kleuren. Door een van de voorwerpen omhoog te houden konden quizvragen beantwoord worden.

Afvalfeitjes uit de workshop

  • We produceren 90 kilo afval per persoon per jaar in Nederland. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde.
  • Niet al ons afval belandt in de vuilnisbak of grijze kliko; meer dan de helft leveren we gescheiden in (56 procent). Daarmee doen we het in Europa beter dan gemiddeld.
  • Van ons als consumenten wordt nu 56% gescheiden ingezameld, 44% is restafval. Met name blik wordt het meest gescheiden ingezameld, textiel het minst.
  • Een gemiddeld kantoor in Nederland heeft 55% restafval.
  • De plastic verpakking van een komkommer draagt voor maar 2% bij aan de milieu-impact van de gehele komkommer. De grootste impact zit in de komkommer zelf: landgebruik, water, energie, transport, koeling. De plastic verpakking zorgt ervoor dat de komkommer langer goed blijft en daarom treedt er minder verspilling op. Dat is die 2% dus wel waard.

Tips van Phi Factory

  1. Scheid geen afval, maar voorkom afval: denk 3x na voordat je iets koopt: heb ik dit echt nodig? Is het tweedehands beschikbaar? Kan ik dit zonder verpakkingsmateriaal kopen.
  2. Check in welke bak je afval moet met de Afvalscheidingswijzer (er is ook een app: Android en Apple)
  3. Twijfel je over GFT? Deze infographic maakt het voor eens en altijd duidelijk.
  4. Wil je als Facility Manager het afval op kantoor verminderen? De afvalwegwijzer helpt je om al bij de inkoop rekening te houden met afval.
  5. Deze website heeft een enorme opsomming met leuke tips die heel handig zijn om beter afval te scheiden.
  6. Herken deze standaard pictogrammen van Rijkswaterstaat die nationaal gebruikt worden.
  7. Check de website van je eigen gemeente om erachter te komen welke stromen gescheiden worden en waar de bakken staan.

Greenweek bij Triodos Bank

Verder verduurzamen op persoonlijk vlak

Sinds een paar jaar organiseren medewerkers van Triodos Bank de Greenweek. Een week waarin we elkaar inspireren en ontdekken hoe we in ons persoonlijk leven verder kunnen verduurzamen. Ook relaties uit de Triodoscommunity doen mee. Naast de ondernemingen uit dit artikel deden onder andere We Drive Solar, Sharp Sharp, Chocolatemakers, Vega-Life, Neleman, Sukha en Bloemkracht8 mee. Dit jaar vond de week - volledig digitaal - plaats van 8 tot en met 12 juni.

Workshop 'De impact van ons voedsel' - Chefkok Mychel en locatiemanager Taylor

Brechje Bel, social media en blog Triodos Bank, volgde de workshop online

“Ik werk, net als de meeste van mijn collega’s, al sinds half maart thuis. Een van de dingen die ik het meest mis, is het heerlijke gezonde eten uit ons bedrijfsrestaurant. Elke dag weer wat anders, biologisch, vers gemaakt en van het seizoen. Daarom volgde ik, via Skype, de workshop van onze chefkok Mychel en locatiemanager Taylor over de impact van ons voedsel.

Chefkok Mychel (links) en locatiemanager Taylor vertellen over de impact van ons voedsel via Skype.
Chefkok Mychel (links) en locatiemanager Taylor vertellen over de impact van ons voedsel via Skype.

Daarin kwam ik erachter dat Mychel ervoor zorgt dat de Triodossers zo veel mogelijk zoutarm eten. Verder bevat het eten voornamelijk natuurlijke suikers en gezonde vetten. Én gebruikt hij waar mogelijk plantaardige proteïne, in plaats van dierlijke. Ook wisten Mychel en Taylor veel te vertellen over het duurzame en sociale aspect van ons bedrijfsrestaurant. Erg interessant om zo meer te weten over ons restaurant en hopelijk kunnen we er met de collega’s snel weer van genieten.”

Wat Mychel en Taylor nog meer deelden over ons bedrijfsrestaurant

  • Door seizoensgebonden en lokaal in te kopen wordt de CO2-uitstoot beperkt.
  • Chefs en medewerkers dragen koksbuizen van gerecycled textiel.
  • Het restaurant is bijna plasticvrij; het vers houden van etenswaren gebeurt met een stolp in plaats van plastic folie en er worden zo veel mogelijk onverpakte producten ingekocht.
  • Elke dag werken er een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Er is een samenwerking met Zorgboerderij de Wederkerigheid, onze buren op Landgoed de Reehorst. Iedere dinsdag krijgen wij een verrassingspakket met verse groenten, fruit en kruiden.

Workshop ‘Bouw je eigen wormenhotel’ - Rowin Snijder van Compostier

Olivier Baas, Financial Risk Manager, bouwde zijn eigen wormenhotel

“Ik had al langer het idee om een wormenhotel te maken. In mijn woonplaats Amsterdam, wordt geen GFT-afval opgehaald en ik heb veel planten in huis staan. Met een wormenhotel hoop ik uiteindelijk al mijn GFT-afval te kunnen composteren en plantenvoeding te creëren. Typisch iets waar je lang mee rondloopt, maar niet aan toekomt. Deze workshop was precies het duwtje in de rug dat ik nodig had.”

Tijdens de workshop wist Rowin (de eigenaar van Compostier die de workshop gaf – red.) ons stap voor stap door het proces mee te nemen. Zo liet hij weten hoe een worm functioneert, dat je echt een mix moet hebben van bruin en groen moet hebben en dat je het vocht dat in de onderste emmer belandt kunt gebruiken als pokon.

Inmiddels is mijn wormenhotel operationeel. Ik heb de wormen zo veel mogelijk met rust gelaten tot nu toe. Toen ik laatst even keek of ze er nog waren, zag ik er een aantal door de aarde krioelen. Ik hoop hiermee vrienden die over de vloer komen te inspireren. Doordat zij concreet zien hoe zoiets eruit ziet en hoe simpel het is opgebouwd, wordt de stap om het te doen een stuk kleiner denk ik.”

Zo start je een buurtcompostproject – Tips van Rowin Snijder, Compostier

  1. Compostier biedt een bouwpakket aan waarmee je een houten wormenhotel kunt maken voor de buurt.
  2. Benader je buurtbewoners op persoonlijke titel, spreek ze aan, of doe een briefje in de bus, en nodig je buurtgenoten uit om samen groenafval op circulaire wijze te gaan gebruiken voor het vergroenen van de buurt. Composteren in een wormenhotel is makkelijk, leuk en levert compost voor tuin-, balkon- of kamerplanten.
  3. Zoek steun bij de lokale overheden. Informeer naar subsidies die beschikbaar zijn voor burgerinitiatieven die bijdragen aan het verduurzamen en vergroenen van buurten en die helpen de sociale cohesie te vergroten.
  4. Betrek lokale middenstand bij jouw initiatief en vraag om sponsoring van jouw initiatief.
  5. Liever zelf in het klein beginnen? Maak een wormenemmer (dezelfde die tijdens de workshop in de Greenweek werd gemaakt)
  6. Bekijk deze pagina van Compostier voor meer informatie over buurtcompostprojecten

Q&A Vegan Lifestyle - Marike Strasheim

Marike Strasheim, Enterprise Risk Manager, gaf een Q&A over een Vegan Lifestyle

“Ik heb sinds eind vorig jaar een instagramaccount waarop ik veel zelfontwikkelde vegan recepten deel. In overleg met de organisatie besloot ik daarom een Q&A te houden over een vegan lifestyle tijdens de Greenweek. De deelnemers waren al behoorlijk bewust bezig met vegetarisch of veganistisch eten. De vragen waren daarom ook best praktisch. Naast de workshop deelde ik mijn favoriete recepten via ons interne platform. Ik krijg regelmatig berichten van collega’s die de recepten hebben geprobeerd en het heel lekker vinden.”

Vragen & antwoorden uit de workshop van Marike:

Hoe vervang ik kaas en ei?

“Voor beide hangt het af van de functie van de kaas of ei. Op een tosti is bijvoorbeeld een vegan kaasplak die je makkelijk in de supermarkt kan kopen prima. Op een kaasplank is een ‘kaasje’ op basis van noten meer gepast.

‘Alternatief’ vind ik een beter woord dan ‘vervanger’

Edelgistvlokken (nutritional yeast) geeft een zoute, nootachtige smaak aan gerechten (vooral goed in sauzen). Een mix van stukjes cashewnoten, edelgistvlokken, zout en kurkuma poeder is heerlijk als ‘parmezaanse’ kaas op pasta.

Voor ei kun je gebroken lijnzaad met water gebruiken in gebak. Een omelet kan prima op basis van kikkerwertenmeel en je kunt “scrambled tofu” maken als vervanging van roerei. Kala namak zout is ook heel handig om in huis te hebben, je zal meteen ruiken dat dit een goede ‘ei’-smaakt heeft.”

Het kaasplankje van Mr. & Mrs. Watson. Deze onderneming wordt gefinancierd door Triodos Bank.
Het kaasplankje van Mr. & Mrs. Watson. Deze onderneming wordt gefinancierd door Triodos Bank.

Welke vegan kaasjes raad je aan?

Mr. & Mrs. Watson! Andere favorieten zijn Max & Bien, Rosie and Riffy en Willicroft. Op de website van Willicroft kun je al deze merken online bestellen.”

Hoe hou ik het vol?

“Bouw het langzaam op. Als je de tijd neemt om stap voor stap goede alternatieven te vinden voor vlees- en zuivelproducten, dan wordt het makkelijker ‘vol te houden’.”

Wat eet je op brood?

Er zijn heel veel heerlijke groentespreads van bijvoorbeeld Zonnatura of Allos (beschikbaar bij Ekoplaza). Pindakaas is uiteraard ook (bijna altijd) vegan. Oatly heeft ook sinds kort heerlijke crèmespreads met komkommer en komkommer of tomaat en basilicum. Deze zijn gewoon in de supermarkt beschikbaar.”

Wat doe je als bepaalde vlees- of zuivelvervangers echt niet lekker zijn?

“Soms is het even wennen. Vegan kaas zal anders zijn, maar heeft zijn eigen lekkere smaak. ‘Alternatief’ vind ik daarom een beter woord dan ‘vervanger’. Blijf vooral proberen, want er zijn inmiddels zo veel opties. Het blijft vooral een kwestie van experimenteren en kijken wat je zelf lekker vindt. Mensen hebben andere smaken. Maak er een avontuur van, dat doe ik zelf ook. Zoek op reis van tevoren de leukste vegantentjes uit. En dat kan ook prima in Nederland, daarvoor hoef je niet eens ver weg te reizen.”