Triodos Bank gebruikt cookies om haar websites gebruiksvriendelijker te maken. Bekijk welke cookies we gebruiken in ons Privacy- en cookie statement.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten

nieuws

Met deze 6 tips wordt vegetarisch of veganistisch eten een stuk makkelijker

Voedsel is wereldwijd verantwoordelijk voor ruim 25% van de broeikasgassen. Daarvan wordt meer dan de helft veroorzaakt door dierlijke producten. Als we allemaal een week geen vlees zouden eten, maakt dat een groot verschil. Maar hoe pak je dat aan? We vroegen drie door ons gefinancierde ondernemers om advies.

1. Sta open en laat je verrassen

De uitdrukking ‘Wat de boer niet kent, eet hij niet’ geldt zeker niet voor boer Gerjan Snippe. Hij runt een biologische boerderij in Flevoland en eet bijna geen vlees meer. “Het begint met een positieve houding naar eten en jezelf eens willen verwennen met iets anders dan je gewoon bent. Verras jezelf en oordeel pas na deze week. Door anders te eten wordt je lichaam anders. Ik ben zelf fitter geworden door minder vlees te eten. Dat moet je zelf ontdekken en dat begint bij openstaan.”

Koen Ketelaars van Ekoplaza Nijmegen

Koen Ketelaars van Ekoplaza Nijmegen

2. Variatie in groente is belangrijk

Elke dag dezelfde groente op je bord gaat vervelen en is bovendien ook helemaal niet nodig. “Ik bestel altijd de hele collectie aan groente. Daardoor hebben we minimaal 50 verschillende soorten in de schappen liggen”, zegt Koen Ketelaars van Ekoplaza in Nijmegen.

Hij heeft zelf altijd 2 verschillende soorten op zijn bord liggen en eet zo een kilo groente per dag. “Door die grote variatie aan groente voorin de winkel te leggen, probeer ik mensen te verleiden er meer van te eten. Zo hebben we verschillende soorten pompoenen, aardperen, ramenas, koolraap en pastinaak. Keuze genoeg.”

“Door die grote variatie aan groente voorin de winkel te leggen, probeer ik mensen te verleiden er meer van te eten”

Koen Ketelaars

Wat je dan vervolgens met al die groente moet doen, kan je onder meer lezen op De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam. Zij is niet alleen auteur van de Vegabijbel, maar ook initiatiefnemer van de Week Zonder Vlees. Of check de groenterecepten van Lisette Kreischer.

Triodos Bank steunt Week Zonder Vlees
Minder vlees onderdeel nieuw voedselsysteem

Triodos Bank doet mee aan de Week Zonder Vlees (9 t/m 15 maart). Daarmee willen wij mensen stimuleren om minder vlees te eten. Dat past binnen het nieuwe voedselsysteem waar Triodos Bank al jaren voor pleit. Een systeem dat geen schade veroorzaakt aan het milieu, de bodem of de biodiversiteit. Een systeem waarbij iedere schakel een eerlijk loon krijgt en dat een gezonder eetpatroon stimuleert. Hier dragen wij aan bij door ondernemingen als Vegabond te financieren. Zo laten we het spaargeld van onze klanten werken aan positieve verandering.

> Lees meer over onze visie op het voedselsysteem

3. Wees creatief met koken

“De biet is een hele gezonde groente waar je heel veel verschillende dingen mee kan”, zegt boer Gerjan Snippe. “We associëren het vaak met die aardse smaak uit grootmoeders tijd, maar je kan bieten bijvoorbeeld ook marineren in balsamico of er koekjes mee bakken.” Check zijn website voor recepten.

Babet Zevenbergen van Vegabond

Babet Zevenbergen van Vegabond

4. Haal je inspiratie uit andere culturen

Om zonder vlees toch genoeg eiwitten binnen te krijgen, zijn ingrediënten als noten en peulvruchten essentieel. “In landen als India wordt heel veel met linzen en kikkererwten gekookt”, zegt Babet Zevenbergen van Vegabond in Amsterdam.

Zij haalt haar inspiratie vaak uit andere culturen. “Online vind je zoveel recepten, die heel eenvoudig klaar te maken zijn. Denk aan foodbloggers als Lisa goes Vegan, De Groene Meisjes, The Happy Pear en Thug Kitchen. Zij delen interessante informatie en heerlijke recepten met je. Of loop eens een veganistische winkel als die van ons binnen.”

5. Neem de tijd en experimenteer in het weekend

Als je anders wilt eten, is dat vaak een hele omschakeling. “Het is belangrijk dat je de tijd neemt om (online) recepten op te zoeken en te experimenteren met koken”, zegt Babet Zevenbergen. “Daar heb je na een lange werkdag waarschijnlijk geen zin meer in, dus doe dat vooral in het weekend.”

“Ze zeggen dat je acht tot negen keer nodig hebt om een gewoonte te veranderen”

Gerjan Snippe

Geduld is een schone zaak. “Ze zeggen dat je acht tot negen keer nodig hebt om een gewoonte te veranderen”, zegt ook boer Gerjan Snippe. “Smaken veranderen, maar een week is misschien te kort om dat voor elkaar te krijgen.”

Johan en Wouter, de broers van Gerjan Snippe waar hij nauw mee samenwerkt

Gerjan Snippe werkt nauw samen met zijn broers Wouter en Johan. Lees hoe ze samenwerken aan kringlooplandbouw.

6. Wees niet te streng voor jezelf

Bij veel mensen draait een verandering om ‘alles of niets’, maar dat werkt vaak niet. Als je plantaardig gaat eten, is het oké om af en toe een keer kaas te eten en als je voor het eerst minder vlees gaat eten, zullen de gerechten soms ook mislukken.

“Wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt”, zegt Babet Zevenbergen daarom. “Verandering kost tijd, dus blijf ook na deze week doorzetten en experimenteren met andere gerechten.”

Wat zijn jouw adviezen voor iedereen die wat minder vlees wil eten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  

 

Tekst: Wyke Potjer
Fotografie: Vegabond (headerbeeld), Pieter van den Boogert

Wat vind je van "Met deze 6 tips wordt vegetarisch of veganistisch eten een stuk makkelijker"?

Laat een reactie achter

Vul uw naam in

+ Toon alle 10 reacties

Nicolet 1 maand geleden

Doe het in kleine stapjes en kies voor de makkelijkste weg. Begin bijvoorbeeld met je porties vlees te verkleinen en je porties groente te vergroten. 50 gram minder vlees> 100 gram meer groente.

Reactie op Nicolet
Bibi 1 maand geleden

Een open houding, positief en nieuwsgierig naar de verrassing van andere smaken van meer en gevarieerdere groenten: de nieuwsgierigheid maakt je nog nieuwsgieriger en je ontdekt: het gaat bijna vanzelf. En wees niet te streng voor jezelf als je toch eens ‘ in vlees’ gaat.

Willie 1 maand geleden

laat mensen kennis maken met een andere manier van eten door ze bij je aan tafel uit te nodigen en samen te eten.

Agnes Evers 1 maand geleden

Prima tips!
Mijn ervaring wil ik even delen: als je vegetarisch gaat eten houd er dan rekening mee dat je in het begin eerder honger krijgt.
Het verteren van vlees is een langzaam proces en geeft een voller gevoel. Dit duurt even maar je lichaam went er snel aan. Dus, hou even vol!

Thon Karelse 1 maand geleden

jazeker, de tips zijn van waarde. wat in mijn ogen, of moet ik zeggen smaak, ook van belang is, is dat je niet moet gaan vergelijken, bv een vleesvervanger met vlees, maar je moet realiseren dat je moet wennen aan de nieuwe smaken.

Helmi van Vliet 1 maand geleden

Zeker wel, zelf heb ik iets heerlijks gemaakt van havermout, wat bloem, een ei. gefruite uitjes, provencaalse kruiden , een restje bruine bonen,enz. Een soort drie-in-de-pan. Flinke portie, ingevroren, voorraadje. Of een dikke soep van even aangezette variatie van groenten in olijfolie, restje aardappels en wat er verder maar “over”is, kruiden, tomatenpuree, scheutje rode wijn, groentenbouillon, staafmixer gebruiken, mmmmmmmm

Gerlof Schutten 1 maand geleden

Prima start. Het zou mooi zijn als Triodos nog sterker zou inzetten op eten dat vleesloos en dus zonder dierenleed is.

Anne Wolf 1 maand geleden

Vlees zonder kruiden smaakt nergens naar! Vega gehakt klaarmaken je als je gewone gehak maakt met een ui, ei, mosterd, kruiden, wat paneermeel..balletjes draaien, bakken..mmmmmm..vega kipstuckjes…marineren..bakken mijn… smaakt heerlijk.ik mis vlees al 17 jaar absoluut NIET!!

Reactie op Anne Wolf
Ludvik maussen 1 maand geleden

En hoelang mis je al fatsoenlijk nederlands ?

Reactie op Ludvik maussen
Marjan 1 maand geleden

Misschien is het een idee dat Triodos erop toeziet dat de gesprekken hier fatsoenlijk blijven? Zo’n reactie als die van Ludvik Maussen mag wat mij betreft meteen verwijderd worden.


+ Toon alle 10 reacties